Aktywne Wpisy
BoroPrimorac +221
Pamiętacie tę żenadę jak uśmiechnięte fajnopolaki z warszawki oglądali obrady sejmu w kinie?
#polska #wybory #sejm #warszawa #nieruchomosci
#polska #wybory #sejm #warszawa #nieruchomosci
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
44Bw4jKocK +1963
Hejo
Mogę was prosić znów o wyplusowanie mojej zbiórki?
https://zrzutka.pl/5cbxt9
#ktochlopupomoze #pomagajzwykopem
Ps. Może znacie jakieś osoby publiczne które udostępniają takie zbiórki np na FB? Wiem że jest TeamLitewka, a ktoś jeszcze?
Mogę was prosić znów o wyplusowanie mojej zbiórki?
https://zrzutka.pl/5cbxt9
#ktochlopupomoze #pomagajzwykopem
Ps. Może znacie jakieś osoby publiczne które udostępniają takie zbiórki np na FB? Wiem że jest TeamLitewka, a ktoś jeszcze?
źródło: temp_file4503307927239361293
Pobierz

Hejka Mirki obcykane w excelu.
Mam taki problem. Mam kilka sklepów i sprzedaż dzienną każdego z nich. W pionie sklepy, w poziomie sprzedaż dzienna każdego z nich. W jaki sposób obliczyć prognozę sprzedaży miesięcznej (liniową)?
Oczywiście dla sklepów gdzie mam sprzedaż za wszystkie dni od początku miesiąca to nie problem - wyliczam średnią dzienną i mnożę przez ilość dni w miesiącu.
Ale jak obliczyć taką prognozę dla sklepów 5 i 8 które nie sprzedawały od początku miesiąca? Nie mogę ich sredniej dobowej po prostu przemnożyć przez ilość dni w miesiącu bo wynik wyjdzie zawyżony.
Formuła lub sposób musi być uniwersalny dla wszystkich sklepów bo takich sklepów mam blisko 300 i całość muszę przeciągnąć jedną formułą. Ktos ma pomysł?
źródło: comment_Wc2XAvKNz1MbQ4NSKcsHnPp2ybn919rE.jpg
Pobierz@pavulon78: to że masz mniejszą próbę statystyczną (4 zamiast 6 próbek) nie oznacza że wynik będzie zawyżony, oznacza że wynik prognozy będzie oparty na mniejszej próbie = będzie mniej prawdopodobny.
Nie do końca rozumiem Twój problem - formuła IMO nie ma tu nic do rzeczy, masz tyle danych ile masz...
=I2*($A$1-LICZ.PUSTE(C2:H2))
To użyj formuły licz.puste, wtedy odejmiesz od 30 tyle ile zliczy Ci pustych w przedziale Cx-Hx i przez tę wartość pomnożysz śr. dobową.
Dla tych pełnych danych będzie to śr. dobowa x 30 - 0, dla #5 będzie śr. dobowa x 30 -2 (czyli x28) itd.
Możesz ją wtedy zastosować do każdego wiersza bo dla pelnych danych będzie transparentna.
@pawzub: Raczej nie zadziała bo w prawdziwym arkuszu mam również zera po prawej stronie sprzedaży. Dni od 7 do 30 mam wypełnione zerami.