Wpis z mikrobloga

#excel #pracbaza
Hejka Mirki obcykane w excelu.
Mam taki problem. Mam kilka sklepów i sprzedaż dzienną każdego z nich. W pionie sklepy, w poziomie sprzedaż dzienna każdego z nich. W jaki sposób obliczyć prognozę sprzedaży miesięcznej (liniową)?
Oczywiście dla sklepów gdzie mam sprzedaż za wszystkie dni od początku miesiąca to nie problem - wyliczam średnią dzienną i mnożę przez ilość dni w miesiącu.
Ale jak obliczyć taką prognozę dla sklepów 5 i 8 które nie sprzedawały od początku miesiąca? Nie mogę ich sredniej dobowej po prostu przemnożyć przez ilość dni w miesiącu bo wynik wyjdzie zawyżony.

Formuła lub sposób musi być uniwersalny dla wszystkich sklepów bo takich sklepów mam blisko 300 i całość muszę przeciągnąć jedną formułą. Ktos ma pomysł?
pavulon78 - #excel #pracbaza
Hejka Mirki obcykane w excelu.
Mam taki problem. Mam k...

źródło: comment_Wc2XAvKNz1MbQ4NSKcsHnPp2ybn919rE.jpg

Pobierz
  • 11
Nie mogę ich sredniej dobowej po prostu przemnożyć przez ilość dni w miesiącu bo wynik wyjdzie zawyżony

@pavulon78: to że masz mniejszą próbę statystyczną (4 zamiast 6 próbek) nie oznacza że wynik będzie zawyżony, oznacza że wynik prognozy będzie oparty na mniejszej próbie = będzie mniej prawdopodobny.

Nie do końca rozumiem Twój problem - formuła IMO nie ma tu nic do rzeczy, masz tyle danych ile masz...
@cult_of_luna: Ale spójrz na sklep 8. Średnia dobowa z dwóch dni jakie sprzedaje wynosi 111zł. Nie mogę przemnożyć tych 111zł x 30 dni (tak jak pozostałych) bo przecież on nie będzie sprzedawać przez 30 dni ze średnią 111 zł tylko będzie sprzedawać 26 dni (bo sklep zaczął działa dopiero 5 dnia miesiąca). Sprzeda więc 2886 zł (26x111) a nie 3330 zł (30x111).
@pavulon78: aaaach to o to chodzi! :)

To użyj formuły licz.puste, wtedy odejmiesz od 30 tyle ile zliczy Ci pustych w przedziale Cx-Hx i przez tę wartość pomnożysz śr. dobową.

Dla tych pełnych danych będzie to śr. dobowa x 30 - 0, dla #5 będzie śr. dobowa x 30 -2 (czyli x28) itd.
Możesz ją wtedy zastosować do każdego wiersza bo dla pelnych danych będzie transparentna.
@pawzub: @cult_of_luna: Z liczeniem pustych jest pewien problem bo dane zaciągam z zewnętrznego źródła i w miejscu pustych będą zera. Liczenie średniej dobowej z pominięciem tych zer już sobie jakoś ogarnąłem. Cały arkusz na jakim pracuję w przypadku Sklepu 8 wygląda tak że pierwsze 4 komórki mają zera, później jest kilka dni ze sprzedażą i następnie od 7 dnia do 30 dnia są również zera. Ale to co podaliście to
@cult_of_luna: @pawzub: Dzięki chłopaki za pomoc. Pokombinuję z tym co piszecie a jak się nie uda to pójdę po najmniejszej linii oporu i przeciągnę po wszystkich 300 obiektach formułę średnia dobowa x 30 dni. W miesiącu mam maks 1-2 nowe obiekty wiec dla nich 30dni w formule zamienię ręcznie na sztywno na odpowiednią wartość. Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.
@pavulon78: Mhm, powinno zadziałać, pod warunkiem, że początek zaznaczenia (u mnie C2) to jest pierwszy dzień miesiąca w wierszu tabeli =I2*($A$1-INDEKS(PRAWDA;PODAJ.POZYCJĘ(C2:H2>0;0);0)+1) w I2 u mnie jest średnia a mój zakres dni to jest C2:H2, dla jasności. :P