Wpis z mikrobloga

Kochani po jakim czasie ściąga się szwy? Zszyłem sobie ranę ale nie jestem pewien czy będę mógł sam oszacować a nie chcę żeby coś się wdało.

Rana cięta około 5cm długości, na wierzchu przedramienia, 15 cm od nadgarstka dość głęboka. O kość nie chrobotnęło ale taką żyłkę (w sumie taką solidną) odciąłem i tak dziwnie się ułożyła pod skórą odcięta ;P Sporo krwi (w #!$%@?) ale wszystko już zatamowane i zszyte. Odkażane spirytusem (nie boli tak przesadnie, chyba że to szok). Igła z nitką też przetarte spirytem (w sumie wodą po goleniu ale nie wiem czy to coś zmienia). Tylko powiedzcie mi kiedy wyciągnąć nitkę.
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ginden: Na 100% poćwiczę jak i zaopatrzę się w odpowiednie narzędzia. Póki co, nie jest tak źle. Wszystko się ładnie zasklepiło. Rana jest pod obserwacją jak się tylko zrobi cieplejsza, przejdę się na SOR.
@Miniaa:
  • Odpowiedz
@gestmax: Została. W najgrubszym miejscu szeroka na 5 milimetrów. Gładka i jednokolorowa. Jak byłem u lekarza pierwszego kontaktu to zwrócił uwagę i powiedział "o jak ładnie zszyte", odpowiedziałem "dziękuję... no pierwszy raz szyłem" to powiedział że tego jeszcze nie grali.
  • Odpowiedz
@KruciHegot: Zresztą poczytaj ziomek temat. Ludzie mi tu bardzo dobrze doradzili. Octenisept i pryskasz kilka razy dziennie. Czas wyjęcia szwów masz podany. Ja dodatkowo na jedną noc zasmarowałem maścią polibiotic, bo się ciepłe zrobiło ale po tej nocy przeszło. A i nie obejsraj się jak się pojawi ropa. Poczytaj o ziarninowaniu rany. Bo o tym mi ludzie nie wspomnieli i obsrałem trochę zbroję w pewnym momencie że się zakażenie wdało.
  • Odpowiedz