Wpis z mikrobloga

Mireczki możecie mi odpowiedzieć na pytanie dlaczego w tych wszystkich programach typu Uwaga Pirat, Drogówka itd. policja zawsze twierdzi, że nic a nic nie mogą zrobić z mandatem, który chcą nałożyć skoro istnieje coś takiego jak art. 41 ?
Czemu jak taryfikator nie podaje minimum, albo podaje od 20zł to leci stówka ? I niech mi ktoś powie, że tu nie chodzi o hajs... no chyba, ze sa jakies wyższe przepisy, ktore sprawiaja, ze tak musi byc ( ͡° ͜ʖ ͡°).
.
#polska #gorzkiezale #pytanie #pytaniedoeksperta #prawo #prawojazdy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czemu jak taryfikator nie podaje minimum

@smashthat: w taryfikatorze masz zawsze widełki, od do

policja zawsze twierdzi, że nic a nic nie mogą zrobić z mandatem, który chcą nałożyć

tu zazwyczaj chodzi o
  • Odpowiedz
@kAdi: są wykroczenia ze stała kwotą, bodajże chociażby za telefon, ale nie wiem dlaczego skoro np. (popraw mnie jak się mylę) za zbyt ciemne szyby folią jest od 20zł do 500zł, nigdy nie daja tego 20zł, nawet jak ktoś ma nieskazitelne konto.... ok, prawo prawem, ale mandat to mandat, dlaczego jest takie ssanie na hajs... i czemu do tej pory nie uswiadczyłem - a oglądam prawie wszystkei odcinki - sytuacji
  • Odpowiedz
@Dzyszla: i bardzo dobrze jakby poszło! bo to tylko pokazuje sytuacje podobą do fotoradarów, ze prewencja i bezpieczeństwo i obywatel sie nie liczy, tylko kasa, kasa kasa.
  • Odpowiedz
@smashthat: z tego co kojarze taryfikator to rozporzadzenie, a kodeks postepowanie w sprawach o wykroczenie (kpow ) ustawa, czyli dokumentem wyzszego rzedu. kpow stanowi ze za kazde wykroczenie moze "przyslugiwac" mandat w wysokosci od 20 do 500 zl, co za tym idzie policjant moglby posluzyc sie ustawa wyzszego rzedu kpow i wystawic 20zl mandatu za wykroczenie opisanego w taryfikatorze jako np. 300zl, to tylko moje zdanie
  • Odpowiedz
@qba111: pal licho z kwotą, ale czemu zamiast dawać czy to 20zł czy 400zł nie moze zgodnie z art.41 pouczyć i odejsc od postepowania mandatowego... przeciez ma taka możliwosć....
  • Odpowiedz
A swoja drogą mireczki, jak to jest... w życie weszła ta ustawa, ze nie mozna uzywac nagrania video/nagrania jako dowodu w sadzie jezeli nagrywajacy nie poinformował o tym ze bd nagrywanie i teraz... czy teoretycznie mozna by przyjac linię obrony, ze centrum monitoringu mnie nagrało, ale nie moze byc to dowodem bo nie wyraziłem na to zgody ? #prawo #przepisy
  • Odpowiedz
@smashthat: mogą pouczać, a wystawiają mandaty bo takie mają założenia na odprawach, policja jest narzędziem w rękach rządu i podległych im komendantów wojewódzkich, którzy wg mnie wręcz nakazują represjonowanie obywateli. Im więcej mandatów tym więcej premii dla wysoko postawionych, demokracja po prostu.
  • Odpowiedz