Wpis z mikrobloga

Pytanie, bo mnie coś rozwaliło kompletnie ʕʔ

Mam taki widok w aplikacji:

@login_required
def click(request):
t = Transfer(funds=100,user=request.user.id)
print t
t.save()
l = Transfer.objects.filter(owner=request.user)
print l
return render_to_response('click.html',{ 'user': request.user, 'l': l})

Mam nadzieję, że pomimo braku pastebina zrozumiecie meandry :P
Całość nie działa rzucając wyjątek:

init_() takes exactly 3 arguments (4 given)

Ale po usunięciu/obkomentowaniu "print l" wszystko śmiga (wyświetlając atrapę. Whats going wrong ?

#python #django
  • 16
@laki1: hm, uczę się, więc dobre pytanie ( )

@maciej-jantarski: Podaję jak wygląda model:

class Transfer(models.Model):
owner = models.ForeignKey('auth.User')
funds = models.DecimalField(max_digits=16, decimal_places=8, default=Decimal('0.00'))
#payment_date = models.DateTimeField(blank=True, null=True)
#cash_date = models.DateTimeField(blank=True, null=True)

def __init__(self, funds, user):
super(Transfer, self).__init__(funds, user)
@Ilythiiri: Ale albo to formatuj po mirkowemu, albo na pastebina bo połowę ucinasz. W pierwszym poście chyba miało być __init__, a nie init, prawda?

W jakim celu subclassujesz __init__, wołając metodę z models.Model?

I podaj jeszcze cały błąd, bo ważna jest całość a nie 1 linijka (jeszcze pewnie ostatnia).
Ale albo to formatuj po mirkowemu, albo na pastebina bo połowę ucinasz. W pierwszym poście chyba miało być _init, a nie init, prawda?

@maciej-jantarski: nic nie obcinam.

W jakim celu subclassujesz init_, wołając metodę z models.Model?

Mów językiem zrozumiałym dla osoby wchodzącej w technologię. Serio. Kali nie rozumieć.

I podaj jeszcze cały błąd, bo ważna jest całość a nie 1 linijka (jeszcze pewnie ostatnia).
Pobierz Ilythiiri - > Ale albo to formatuj po mirkowemu, albo na pastebina bo połowę ucinasz....
źródło: comment_Qzo7Z9f8O8DvCLKh1CXNMC1MkM7ynPB8.jpg
@Ilythiiri:

nic nie obcinam.

No, i wstawiasz screena na którym jednak widać że obcinasz. Patrz na podkreślenia, prawie wszystkie ci znikły. To że masz pochyloną czcionkę nie bierze się z niczego.

Mów językiem zrozumiałym dla osoby wchodzącej w technologię. Serio. Kali nie rozumieć.

Ej ale jak nie rozumiesz to po co to napisałeś? A jeśli skopiowałeś, to dlaczego nie uczysz się z tutoriala Django tylko jakiegoś szajsu?

Mówię o metodzie __init__
@maciej-jantarski: Umiesz pomóc czy będziesz mówić z czego się uczyłem ? Pytam z konkretnym problemem.

Chciałem sobie coś zalogować do konsoli ,że działa, a wywala mi całą stronę. Napisz co CI wstawić to Ci wstawię. Jak na razie to twierdzisz ,że obcinam coś o co nie prosisz.
@Ilythiiri:

W jakim celu subclassujesz _init_, wołając metodę z models.Model?

jak nie rozumiesz to po co to napisałeś?

Powinieneś z tego wywnioskować, żeby wywalić tą metodę.

Jak na razie to twierdzisz ,że obcinam coś o co nie prosisz.

ziomek... podkreślenia obcinasz. tagi wstawiasz.
Przekazujesz tam argument user, a nie ma go w modelu (zapewnie w init chciałeś napisać owner).

@legolass: Yep, przed chwilą to znalazłem, zanim przeczytałem Cię tutaj. Miałobyć owner ʕʔ

@PeQ: Rozwiązując inny problem znalazłem taką radę, zrobiłem ją na ślepo... na chwilę pomogło, teraz się wywaliło.

Powinieneś z tego wywnioskować, żeby wywalić tą metodę.

@maciej-jantarski: Tak zrobiłem. Dzięki za naprowadzenie, po wywaleniu inita zaczęło sypać
@maciej-jantarski: Z Python/Django jest ten problem, że poza całkiem niezłą oficjalną dokumentacją, jest dość mało materiałów do niego - względnie oczywiście, porównując z takimi gigantami jak Java choćby.

Jak do Java siadałem to fora były napuchnięte od problemów i zawsze znalazł się ktoś kto już to kiedyś przerobił. (najczęściej mając tylko inne zmienne ( ) )

Zresztą z czystym Python nie miałem nigdy problemów. Może jestem
@Ilythiiri: I właśnie dlatego nie należy korzystać z niczego poza ich tutorialem, bo to jest obecnie jedyne dobre źródło wiedzy.

I no offence, ale jak nie wiesz co to subclassing to mało tego Pythona zasmakowałeś ;)