We wrześniu jadę na samotną miesięczną wyprawę na Syberię (Rosja). Moim główny celem jest 10 dniowy trekking po dzikich górach w okolicy wioski Siewieromujsk (Северомуйск). Najpierw z Moskwy jadę koleją Transsyberyjską/BAMem do Siewierobajkalska - miasteczka na północnym krańcu Bajkału, a następnie przesiadam się w inny pociąg i jadę kolejne 300 km na wschód. Stamtąd idę w góry na zaplanowaną 100 km trasę. Dalej plan jest otwarty, więc będę płynął z prądem.
Być może wśród Was są tacy, których ciekawi taki rodzaj podróży, ciekawi Rosja, albo sami chcieliby taką podróż w przyszłości odbyć. Jeśli padną jakieś pytania to chętnie odpowiem. Wyjeżdżam 4 września a takie mini AMA pozwoliłoby mi bardziej wczuć się już w atmosferę wyjazdu a być może okaże się, że o czymś nie pomyślałem i jeszcze zdążę się doposażyć;)
To nie jest mój pierwszy wyjazd na Syberię - 2 lata temu odkrywałem południe Bajkału z żoną i dwójką przyjaciół. Ciężko oddać piękno i majestat Syberii, aby nie zabrzmiało to patetycznie, ale tam można poczuć prawdziwy ogrom świata. Miejsce niemal nieskażone ludzką działalnością, dzika przyroda, ogromne przestrzenie. To jest to co kocham.
@msvklr: Załóż tag na mirko. A jeśli spisałeś gdzieś relację z pierwszej wyprawy to podeślij. Jak się kiedyś ogarnę życiowo (ha!) to wyjadę na Syberię na stałe.
@spootnik: To prawda, ludzie są bardzo przyjaźnie nastawieni, szczególnie tam gdzie nie ma turystów. Raz tylko mieliśmy nieprzyjemną sytuację kiedy kilku pijanych gości przyczepiło się do nas i koniecznie chciało iść z nami pić, grać w piłkę i ogólnie się bawić. Byliśmy mocno zmęczeni tego dnia po kilkunasto-kilometrowym marszu i grzecznie odmawiałem cały czas, w myśl zasady, że pijanego lepiej nie denerwować. Ostatecznie obrazili się, coś nam pocisnęli po rusku
@markedone: Najważniejsza jest wiza. Najlepiej zacząć ją załatwiać 2-1,5 miesiąca przed wyjazdem. Jeśli nie jesteś z Warszawy najlepiej wziąć pośrednika - trochę drożej ale oszczędność czasu i nerwów. No a sama wiza pieruńsko droga - wyszło mi ok 550 zł za wszystko. Kiedy wiza już przejdzie, można się brać za kupno biletów na kolej. Można je kupować z max 40 dniowym wyprzedzeniem. Najlepiej kupić na stronie rzd.ru tylko - uwaga
@msvklr: Pozwoliłem sobie #!$%@?ć parę zdjęć na mojego słitaśnego blogaska na tumblr, z podaniem źródła ofc. Niesamowite miejsca i świetne zdjęcia. Gratuluję.
Cześć!
We wrześniu jadę na samotną miesięczną wyprawę na Syberię (Rosja). Moim główny celem jest 10 dniowy trekking po dzikich górach w okolicy wioski Siewieromujsk (Северомуйск). Najpierw z Moskwy jadę koleją Transsyberyjską/BAMem do Siewierobajkalska - miasteczka na północnym krańcu Bajkału, a następnie przesiadam się w inny pociąg i jadę kolejne 300 km na wschód. Stamtąd idę w góry na zaplanowaną 100 km trasę. Dalej plan jest otwarty, więc będę płynął z prądem.
Być może wśród Was są tacy, których ciekawi taki rodzaj podróży, ciekawi Rosja, albo sami chcieliby taką podróż w przyszłości odbyć. Jeśli padną jakieś pytania to chętnie odpowiem. Wyjeżdżam 4 września a takie mini AMA pozwoliłoby mi bardziej wczuć się już w atmosferę wyjazdu a być może okaże się, że o czymś nie pomyślałem i jeszcze zdążę się doposażyć;)
To nie jest mój pierwszy wyjazd na Syberię - 2 lata temu odkrywałem południe Bajkału z żoną i dwójką przyjaciół. Ciężko oddać piękno i majestat Syberii, aby nie zabrzmiało to patetycznie, ale tam można poczuć prawdziwy ogrom świata. Miejsce niemal nieskażone ludzką działalnością, dzika przyroda, ogromne przestrzenie. To jest to co kocham.
Zainteresowanych zapraszam!
Pozdro,
M.
Relację z poprzedniej wyprawy można czytać tutaj: http://okrokdalej.pl/wyprawa-bajkal-2013/
Komentarz usunięty przez autora
A wiza boli, to fakt...