Aktywne Wpisy
Ksiega_dusz +51
Zmieniłem w tamtym roku. Zarabiam 19k brutto z hakiem i ogólnie wypłata co miesiąc była w miarę stabilna. Wychodziło 13k netto. Dzisiaj dostałem wypłatę o 3500 zł mniejszą. To dość sporo. Zapytałem się HRów o co chodzi i odpisali mi, że przekroczyłem próg podatkowy i pobierają mi zaliczkę na podatek w wysokości 32%.
Oni to już będą pobierali do końca roku? Ja odzyskam jakoś te pieniądze?
#programowanie #korposwiat
Oni to już będą pobierali do końca roku? Ja odzyskam jakoś te pieniądze?
#programowanie #korposwiat
wykop +62
Nowość - obserwowanie dyskusji na Wykopie (ツ)
Od teraz możecie obserwować konkretne dyskusje i otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach w wybranych przez siebie wątkach. Dzięki temu zawsze będziecie na bieżąco i nigdy nie przegapicie interesujących Was rozmów!
Obserwowanie dyskusji jest proste i dostępne bezpośrednio z poziomu każdej dyskusji, zarówno w znaleziskach, jak i przy wpisach. Wystarczy jedno kliknięcie, aby otrzymywać powiadomienia o wszystkich nowych komentarzach w wątku. Powiadomienia wyświetlimy na górnej belce serwisu, tak aby zawsze były pod ręką, widoczne od razu po zalogowaniu. Wszystkie swoje obserwowane dyskusje możecie łatwo przeglądać w zakładce Obserwowane - to miejsce, gdzie znajdziecie wszystkie śledzone przez Was wątki w jednym miejscu, co ułatwia śledzenie i uczestniczenie w obserwowanych rozmowach.
Domyślne
Od teraz możecie obserwować konkretne dyskusje i otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach w wybranych przez siebie wątkach. Dzięki temu zawsze będziecie na bieżąco i nigdy nie przegapicie interesujących Was rozmów!
Obserwowanie dyskusji jest proste i dostępne bezpośrednio z poziomu każdej dyskusji, zarówno w znaleziskach, jak i przy wpisach. Wystarczy jedno kliknięcie, aby otrzymywać powiadomienia o wszystkich nowych komentarzach w wątku. Powiadomienia wyświetlimy na górnej belce serwisu, tak aby zawsze były pod ręką, widoczne od razu po zalogowaniu. Wszystkie swoje obserwowane dyskusje możecie łatwo przeglądać w zakładce Obserwowane - to miejsce, gdzie znajdziecie wszystkie śledzone przez Was wątki w jednym miejscu, co ułatwia śledzenie i uczestniczenie w obserwowanych rozmowach.
Domyślne
W nawiązaniu do tego wpisu:
http://www.wykop.pl/wpis/13559889/mireczki-chcialbym-kupic-rower-gorski-za-ok-1500-1/
Zauważyłem jednak, że napisałem tam o "słusznej posturze", ale nie powiedziałem konkretnie ze mam jakieś 120-125kg ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dalej zastanawiam się nad zakupem roweru. W związku z dopuszczalna masą określoną przed producenta odpadły KROSSy, MERIDY, a SCOTTy itp. z uwagi na złą sławę: Giant.
W tej chwili na placu boju pozostały:
- Unibike Mission 27.5 lub 29 (tutaj mam spory dylemat, rama 23 jest tylko przy tym drugim - ale 27.5 ma ponoć dobre opony Schwalbe) do kupienia za 1500zł
http://unibike.pl/mission27.php
- Head Granger (znajomy polecił mi sklep, zaś gość ze sklepu wychwalał Grangera jako rower dobry dla ciężkiej osoby) - tutaj minus jest jednak taki, że informacji w necie jest o nim znacznie mniej niż o Unibike (a szczególnie o poziomie serwisu).
Do kupienia za 1900 (może do małej negocjacji)
http://allegro.pl/rower-29-head-granger-i-alivio-sram-hydr-23-i5597670623.html
- (raczej na wylocie z listy) Trek 3700 na kołach 26 - Świetne opinie o producencie, dożywotnia gwarancja na ramę. Niestety kosztuje 2000zł (napaliłem się trochę, bo widziałem w promocji za 1800 - ale już nie było mojego rozmiaru), a sprzedawca marudził coś, że przy mojej wadze trzeba się liczyć z tym, że ten model nie będzie trwały. Z jednej strony chciałbym dać zarobić firmie, która jest w porządku dla kupujących, z drugiej ciężko kupić rower gdy sprzedawca każe liczyć się z problemami - o nadszarpniętym budżecie nie wspominam.
Podsumowując - mamy (1) super tani Unibike, (2)Head z dobrym osprzętem, co do którego gość się zarzekał że dobry dla grubasa, (3) droższy - ale ze świetną postawą producenta: Trek.
Osobiście chyba kieruję się w stronę tego pierwszego, chociaż Head tez kusi (ale przeraża mnie brak opinii - co jeśli sprzedawca po prostu miał dobrą bajerę?)
Do tego jeśli unibike - to 27.5 czy 29 (rama 23 cale jest tylko w tym drugim)?
Mirki poradźcie bo wymiękam :)
#rowery #rower #pytaniedoeksperta #pytanie #kupierower
@jak_to_mozliwe @vajroos @Emill @crimson_wind @BGZZ
czy unibike czy trek... trek znany i z wysokiej półki producent, unibike w gwarancji ma wpisane 120kg na ramę... no nie wiem, naprawdę :)
Pierwsze co będzie siadało w rowerze pod Twoją wagą to koła, więc musisz mieć to na uwadze. Reszta osprzetu i rama nie bedzie miała z tym problemu jeśli rower będziesz używał tylko do zwykłej jazdy. Zastanów się też nad rozmiarem koła im większe tym szbybszy rower, ale mniej zwrotny.
Komentarz usunięty przez autora
@dran2: Takie było założenie w związku z wagą. Rower będzie użytkowany w 60-70% po mieście (zarówno parkach, jak i krawężnikach) i 30-40% w lasach, łąkach, wiejskich drogach, pagórkach - ale może się też trafić trudniejszy teren.
A czy ktoś z Was wyrazi jakąś opinię na temat HEADa?
http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/rockhopper/rockhopper-29#features
Komentarz usunięty przez autora