Wpis z mikrobloga

@swiatusss: Obieram kartofle, trę na tarce, dodaję jajko, pieprz, sól, ząbek czosnku przeciśnięty przez tą wyciskarkę :D, bazylia, oregano i troszku magi, mieszam i dodaję mąki aby zrobił się ładny glut - no i to sysko i na patelnie, powtórz
@swiatusss: bierzesz obierasz 5 ziemniakow, trzesz je na tarce lub blendujesz, dajesz jedna cebule ktora tez trzesz lub blendujesz, mieszasz all, dodajesz jajko, mieszasz all, dodajesz maki, mieszasz all, dodajesz pieprzu, soli, mieszasz all, nagrzewasz patelnie, dodajesz oleju, smazysz all
@Clearview: właśnie z tą tarką mam problem ( ͡° ͜ʖ ͡°) przeca tszepa na najdrobniejszych oczkach to zetrzeć (tych przecierowych) a pierdzielone są tak ostre, że zazwyczaj poddaje się po 3 ziemniakach (z pokaleczonymi palcami :P ) - wtedy kupuję gotowy proszek bądź placki z biedry (,) a to nie to samo :(
@swiatusss: nie zajeździsz, fajnie się siekają.

@Clearview: @v00:

Papkę ziemniaczaną przed dodaniem przypraw i innych składników należy nad miską osączyć na sitku lub szmatce przez 15 minut, wyciekły płyn odlać z miski a osadzoną na dnie skrobię (białe błotko) dodać do placków. Nie dodajemy do placków ziemniaczanych mąki! Po to się je odsącza z nadmiaru wody żeby mąki nie było potrzeby dodawać, dzięki temu są delikatniejsze i smaczniejsze.