Wpis z mikrobloga

Ile czasowo wynosi droga na rysy od polskiej strony? Jak słiłowo? Łapy dostają w kość od łańcuchów i rzekomej lekkiej wspinaczki? Co można uderzyć żeby się mniej więcej na to nastawić? Dłuższe trasy nie są nam obce, jednak moja dziewczynę przeraza trochę to ze tam są skały i ekspozycja.

#trekkking #tpn #tatry #rysy
  • 9
@Svetlan: Jeżeli dziewczyna nie jest przekonana to zróbcie najpierw zawrat-> swinica oraz Kościelec. Da to trochę zapoznania sie z łańcuchami i ekspozycja. Jezeli po tym bedzie wporzo to można uderzać na Rysy
@Niedzwiedz87 @Svetlan: Zawrat -> Świnica wcale nie jest prostsze od Rysów. Ekspozycje są podobne, jedynie jest krócej. Kościelec już lepszy, ale tam nie ma łańcuchów z kolei, więc się nie oswoicie.
Co do Rysów: ja szedłem z dziewczyną około 11h w obie strony (choć da się przejść nawet w 8-9, a niektórzy i w 2h tam wbiegną). Kondycyjnie trzeba mieć nieco siły, bo 18km (w obie strony) asfaltówką Palenica -> Morskie
@Svetlan: Jak jesteś mobilny to zawsze możesz podjechać do wiochy Popradzkie Pleso i od strony Słowackiej zdobycie Rysów jest jeszcze łatwiejsze. Łańcuchy tam są przez 2-3 minuty na szlaku.
@hard1: mamy za sobą 27km, 12-14h drogi nie jest nam obce. Obca to jest nam pełna ekspozycja. Łańcuchy to będą po drodze takie drobne np. Szpiglasowy. Na ten rok zdecydowaliśmy się na kije trekkingowe żeby było łatwiej wchodzić po schodkach - genialna sprawa. Dzięki wszystkim za rady, jak dopisze pogoda i siły to się w przyszłym tygodniu wybierzemy.