Wpis z mikrobloga

Pyszne, czosnkowo-cebulowe bułeczki, może nawet ciut podobne do cebularza?
Są to smaczne, delikatne bułeczki, odrobinę przypominają w smaku cmentarne obwarzanki, wzbogacone o czosnek i cebulkę. Pierwotnie miały to być chlebki naan, ale trochę nie są do nich podobne. :P Zatem przystąpmy do przepisu! Do dzieła!

Składniki:
* ok. 320g mąki tortowej
* saszetka drożdży instant
* pół szklanki mleka
* łyżeczka soli
* dwie łyżki cukru domowego / glukozy
* łyżka oliwy z oliwek
* 4 ząbki czosnku
* cebula

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, cukier, przeciskamy DWA ząbki czosnku przez praskę i dodajemy do mikstury i zalewamy wszystko mlekiem. Ciasto urabiamy dobre 10 a najlepiej co najmniej 20 minut, tak by się stało delikatne. Ciasto dzielimy na pięć lub sześć części, zależnie od tego jak duże chcemy placki uzyskać, po czym formujemy je podobnie jak mini pizzę, czyli okrągłe,
boki wypukłe, środek wklęsły.

Góra:
Cebulę i pozostały czosnek drobno kroimy i prószymy na górę ciast.

Pieczenie:
Rozgrzewamy piekarnik z kamieniem do pizzy (jeśli nie posiadasz kamienia do pizzy, możesz wykorzystać blachę do pieczenia, a jeśli nie posiadasz piekarnika to możesz usmażyć na dowolnym kamieniu na dworze) na 250 stopni, po czym zmniejszamy do ok. 160 i tę temperaturę utrzymujemy. Kładziemy na kamień placki (ostrożnie, to miękkie, trzeba uważać by nie wypadła cebula) i pieczemy tak by się porządnie zarumieniły, a to może trwać nawet do 20 minut.

W przepisie podałem dokładnie tyle czosnku i cebuli ile widać na zdjęciu. Na przyszłość zamierzam podwoić ilość zarówno cebuli oraz czosnku na górze.

Tak czy siak, rodzinka się zajada, wyszło pyszne. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzwykopem #jedzenie #radegprzepisy
R.....0 - Pyszne, czosnkowo-cebulowe bułeczki, może nawet ciut podobne do cebularza?
...

źródło: comment_kvetBftJJXBdWuHRjjIKbuySXcijzNOa.jpg

Pobierz
  • 7