Wpis z mikrobloga

Mirki, dzisiaj pierwszy raz od 26 lat ugryzł mnie kleszcz. Po przebudzeniu kleszcz był w pościeli, a na boku talii mam czerwony placek o średnicy 5 cm ( ͡° ʖ̯ ͡°) Zrobiłem zdjęcie kleszczowi, jest cały, więc w ciele nic już nie mam, ale co mam zrobić z tym plackiem? Lekarza pierwszego kontaktu już dzisiaj nie ma, a przecież nie będę jak debil jechał z czerwonym plackiem na pogotowie, bo mnie wyśmieją .
#zdrowie #kleszcze
d.....j - Mirki, dzisiaj pierwszy raz od 26 lat ugryzł mnie kleszcz. Po przebudzeniu ...

źródło: comment_QGlrulDulGbgiFdqxtHfzmvTRYht53Yr.jpg

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
Na placek połóż linijkę, zrób fotkę żeby wiedzieć czy to urośnie tzn czy to rumień wędrujący i skontaktuj się z lekarzem wkrótce. Kleszcza zapakuj w jakieś małe pudełko i weź ze sobą, może go przebadają czy roznosi boreliozę.
  • Odpowiedz
@dziobnij: jedz na pogotowie co od razu co dadzą jakiś zastrzyk... i będziesz mieć badania robione na boreliozę i zapalenie opon mózgowych. i za jakieś pół roku ponownie. i to są serio poważne choroby a ten placek czerwony świadczy że masz jad kleszcza w sobie i jeśli był zarażony a takich jest dużo więcej niż tych nie zarażonych. Więc lepiej dmuchać na zimne.
  • Odpowiedz
@dziobnij: Na pocieszenie napisze Ci że nie każda plama - rumieniec nawet wędrujący po ugryzieniu przez kleszcza nawet duża z góry nie musi świadczyć ani oznaczać że na 100% dostaniesz boreliozy, jako dziecko też miałem podobne po kleszczach, a teraz będąc w wieku 30+ jestem zdrowy, ale dla pewniaka szybka wizyta u lekarza jest wskazana.
  • Odpowiedz
Ok, postanowione. Jadę na pogotowie, ale najpierw partyjka w Heroes III Człowiek niszczy arcydiabły, behemoty i smoki, a musi jechać na pogotowie z powodu kleszcza :(
  • Odpowiedz