Wpis z mikrobloga

Potężny problem z LG TV. Od kilku dni nie mogę korzystać z internetu w tv. Telewizor to lg 32ln575s. Gdy chce połączyć się z siecią, odnajduje ją w ustawieniach tv, wpisuje hasło i tv zwraca komunikat że połączyło się (czy to w konfiguracji automatycznej czy ręcznej). Następnie gdy wchodze w Smart, sieć znika. Restartuje TV, łączę się od nowa, wchodze w ustawienia, sprawdzam stan sieci - sieć znika. Po tym gdy sieć zniknie pojawia się komunikat (podczas próby połączenia) 'Aby podłączyć się do sieci, sprawdź status połączenia kabla LAN lub urządzenia dostępowego (AP)'. Wcześniej wszystko chodziło ok (podczas oglądania filmów przez servio, czy z mediahouse z tabletu często były restarty internetu, np po godzinie oglądania filmu). Czym to może być spowodowane ? Nie mam możliwości przeciągnięcia kabla lan do telewizora i do routera bo po prostu nie mam tak długiego kabla :) #telewizory #smarttv #lg #lgtv #elektronika #kiciochpyta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie mam tak długiego kabla :)

@ktostujestdieselem: Taki mały pro-tip. Telewizor można przenosić.
Przenieś go w pobliże routera i podłącz tym kablem, który masz. Sprawdź czy działa. jeśli działa to uwalony moduł wi-fi Jeśli nie działa to uwalona krata sieciowa.
  • Odpowiedz
@goblin21: Mała aktualizacja: pobawiłem się z dhcp na routerze, zmieniłem czas beaconów, terminowość przydzielania ip i połączyłem tv za pomocą pinu i wps. Telewizor pięknie się łączy, status sieci pokazuje połączenie ale po 20-25 sekundach sygnał zanika i jest komunikat "sprawdź czy w bramce ustawiono dhcp. Jeżeli nie ustaw adres ip ręcznie". Ustawiłem go ręcznie na 192.168.0.105 i dalej to samo. Co chwila restartuje połączenie.
Router TP-LINK MR3420.

Jako ostateczność
  • Odpowiedz
@ktostujestdieselem: Czyli nie TV tylko router.
W ostateczności przywróć ustawienia fabryczne w routerze, skonfiguruj go na nowo i ponownie połącz TV.

Z takich przebojów i ja miałem coś podobnego, tyle że u mnie laptop nie chciał łączyć się z routerem po wi-fi. Czasem kilkanaście minut minęło zanim łaskawie się połączył. Reset routera, konfiguracja na nowo i laptop łączy się z wi-fi sekundę po załadowaniu systemu.
  • Odpowiedz