Wpis z mikrobloga

#chleb #chlebdomowy #dasbrot
Drogie Mirki,
Jaka foremka żeby nie przywierało? Piekę już jakiś czas mam zwykłą foremkę blaszaną pokrytą jakąś czarną pseudo-powłoką nieprzywierającą:

a) tak bez nic, to się przypieka
b) obsypywałem mąką/otrębami - ogólnie działa, ale za leniwy jestem na to, a potem z chleba się strasznie sypie
c) papier do pieczenia, tu generalnie zależy wszystko od papieru, z Biedronki całkiem znośnie, z Lidla masakrycznie przywiera. Ale to jeszcze nie to czego oczekuję.

Czy może znacie jakieś foremki godne polecenia, w których mogę piec chleb bez żadnego smarowania etc. i bez przywierania? Czy może jakieś silikonowe ktoś próbował?
  • 5
@kaczors: Ja smaruję masłem (dlatego chleb nie jest wegański ;) ). Dodatkowa zaleta jest taka, że chleb pachnie trochę masłem (znaczy się dla mnie zaleta). Smarowaliśmy też olejem słonecznikowym, ale masło daje lepszy efekt. Kiedyś spróbuję też innych sposobów.
Mam kilka foremek mniej lub bardziej pseudopowleczonych i na mój chleb nie ma sposobu, albo masło, albo mąka, albo łyżki do zdejmowania opon, śrubokręt i łom.
Jak posmaruję to z każdej foremki