Wpis z mikrobloga

#stan #owoc #witaminy #zdrowie Lato obfituje owocami. Jak je chronić przed zepsuciem?

Owoce – jak wiadomo – to skarbnica witamin, minerałów, błonnika i zdrowia (100 g jabłka, pomarańczy, brzoskwini zawiera około 50 kcal, a banana - do 100 kcal). Największą wartość odżywczą mają owoce świeże, jedzone latem.

W okresie lata, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych owoców, należy z nich korzystać, bo są pyszne i zdrowe. A, co robić, gdy temperatura za oknem wysoka, słońce na niebie porządnie operuje, więc owoce szybko się psują? Warto znać sposoby przechowywania ich, aby utrzymały jak najdłużej swoją świeżość. Są na to całkiem proste metody.

Oryginalny, zwyczajny i bardzo prosty sposób na podanie apetycznych truskawek. Jeżeli chcesz, żeby drink, napój, albo koktajl truskawkowy przyciągał wyglądem, włóż do niego plastikową słomkę i nadziej na nią truskawkę. Przyjemny efekt zapewniony.

Jabłko, czerwone nasze jabłuszko cudownie pachnące... Och, iluż poetów o nim pisało, ile piosenek powstało... "Po zjedzeniu jabłka, Adam ujrzawszy, że Ewa jest naga, innego raju już się nie domaga" (Sztaudynger). Gdy pokrojone jabłka brązowieją… Co zrobić, żeby nie traciły ani swojego koloru, ani świeżości? Wykorzystaj w tym celu "zwykłą gumkę recepturkę" i obwiąż nią owoc.

Jak utrzymać – proszę Pań i Panów - świeżość bananów? Jeżeli nie chcesz, żeby banany podatne na szybkie brązowienie, nie otrzymały tej niezbyt apetycznej z koloru skórki, obwiąż ich końcówki taśmą. Ta metoda na pewno dobrze zadziała.

Pytanie: jak obierać kiwi? Nie potrzeba w tej operacji noża. Wystarczy łyżeczka do herbaty lub lepiej łyżka stołowa, która za jednym zamachem doskonale "wykopie" całe jego kwaskowo-słodkawe wnętrze. I już można się nim delektować.

Pomarańcze. Tu przychodzi mi na myśl piękna piosenka Tadeusza Woźniaka ze słowami Bogdana Chorążuka: "Kto to pędzi tak przez miasto, komu w tych ulicach ciasno? Biegnę gryząc pomarańczę, ziemia pod nogami tańczy." Nie chodzi jednak o piosenkę, chodzi o sposób oryginalny i praktyczny krojenia pomarańczy. Wystarczy wykonać na owocu kilka cięć wzdłużnych ostrym nożem.

Jest także świetna metoda na obieranie skórki mango. Należy w tym celu przygotować zwykłą szklankę. I wnętrze soczystego mango wydobędziesz właśnie przy pomocy szklanki. To naprawdę proste, sprytne i wygodne - spróbuj koniecznie. Smacznego.
Źródło: kobieta.onet.pl.

Stanisław Cybruch

Na zdjęciu ilustracyjnym - kosz owoców - truskawki, jabłka, wiśnie, banany, kiwi, winogrona. Foto: tapeciarnia.pl.google.com.
stanislaw-cybruch - #stan #owoc #witaminy #zdrowie Lato obfituje owocami. Jak je chro...

źródło: comment_OXOyeuur8nkAvHEeVgtEP6UZLrnIBdSu.jpg

Pobierz
  • 1