Podpowiedzcie mi jedną rzecz, kiedyś dawno temu dużo grałem w europa universalis 2, jakoś 2 lata temu grałem w eu3 i też bardzo mi się podobało. Wiem, że eu4 mi się też będzie podobało, ale chcę się was spytać czy eu4 jest czymś nowym, czy po prostu odświeżonym eu3 z nową grafiką i kilkoma nowymi opcjami? Bo szczerze mówiąc bardziej do tego typu gier pasuje mi grafika z eu3 i wolałbym zostać przy tej wersji, o ile eu4 nie oferuje bardziej rozwinietej rozgrywki. Wiem, że na necie pewnie pełno informacji na temat tego co jest w eu4 a nie ma w eu3, ale wolalbym przeczytac opinie osob ktore graly w eu3 i teraz graja w eu4. #europauniversalis #eu4
@siwersss: Nie zastanawiaj się - kupuj. Mechanika została zmieniona. Np. technologie kupujesz za punkty, które generują się w zależności od króla i zatrudnionych doradców. Możesz tworzyć core'y na prowincje bez konieczności czekania 100 lat, jak w eu3. Nowe formy rządów, ciekawa mechanika dla republik. Żeby opisać wszystkie zmiany musiałbym napisać wypracowanie na 1000 słów ;)
@siwersss: Ciężko na to odpowiedzieć. Wprowadzili tyle zmian, że nie sposób ich wymienić, a każde DLC wprowadza ich jeszcze więcej. Względem trójki to jest na pewno więcej eventów, decyzji, gra jest bardziej urozmaicona, ciekawsza. Poza tym będziesz musiał na nowo poznawać część mechaniki gry bo zmieniono całkowicie nawet takie rzeczy jak system handlu. A najlepiej będzie jak ściągniesz i zobaczysz samemu. :>
@Belthronding: @CzajnikZniszczenia: właśnie o takie coś mi chodziło, czy zmiany są kosmetyczne i jednostkowe, czy jest to po prostu coś nowego. Dzięki, już zakupione :D
@siwersss: Bierz w ciemno, W eu 3 wystarczyło zmienić pasek na wolny handel i siedzieć z założonymi rekami jak wyprzedzałeś wszystkich w technologii tutaj aż tak fajnie nie ma ( ͡°͜ʖ͡°) Ciężko się trochę przestawić bo widzę po sobie ale wciąga nawet bardziej niż 3
Wiem, że na necie pewnie pełno informacji na temat tego co jest w eu4 a nie ma w eu3, ale wolalbym przeczytac opinie osob ktore graly w eu3 i teraz graja w eu4.
#europauniversalis #eu4
Ciężko się trochę przestawić bo widzę po sobie ale wciąga nawet bardziej niż 3