Przygotowanie: Makaron wrzucić do osolonej wody i gotować al dente, czyli najczęśćiej 7-8 minut. W miedzyczasie pokroić natkę pietruszki. Jajka wbić do miseczki, dodać łyżkę śmietany - sól, pieprz, zioła. Boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę lub listki. Masło rozpuścić na mocnym ogniu i wrzucić boczek oraz czosnek mieszając do zrumienienia, zestawić z ognia. Odcedzić ugotowany makaron, odlać 4-6 łyżek wody z makaronu do szklanki. Odcedzony makaron wrzucić ponownie do tego samego gorącego garnka na BARDZO mały ogień, dodać odlaną wodę z wcześniejszego gotowania, wlać zawartość miseczki z jajkami, śmietaną, ziołami. Energicznie mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji "sosu" - uważać żeby nie ściąć jajek, dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać boczkiem i czosnkiem, oraz natką pietruszki. Podawać na świeżo, opcjonalnie posypać parmezanem.
DANIE TO NIE NADAJE SIĘ RACZEJ DO ODGRZEWANIA, SZCZEGÓLNIE W MIKROFALÓWCE!!!
Czas przygotowania: do 20 minut. Poziom trudności: według instrukcji nie da się spieprzyć.
Składniki:
- porcja makaronu spaghetti
- 3 jajka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg boczku
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- ulubione zioła (bazylia,oregano)
- natka pieruszki
- sól pieprz
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do osolonej wody i gotować al dente, czyli najczęśćiej 7-8 minut. W miedzyczasie pokroić natkę pietruszki. Jajka wbić do miseczki, dodać łyżkę śmietany - sól, pieprz, zioła. Boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę lub listki. Masło rozpuścić na mocnym ogniu i wrzucić boczek oraz czosnek mieszając do zrumienienia, zestawić z ognia. Odcedzić ugotowany makaron, odlać 4-6 łyżek wody z makaronu do szklanki. Odcedzony makaron wrzucić ponownie do tego samego gorącego garnka na BARDZO mały ogień, dodać odlaną wodę z wcześniejszego gotowania, wlać zawartość miseczki z jajkami, śmietaną, ziołami. Energicznie mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji "sosu" - uważać żeby nie ściąć jajek, dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać boczkiem i czosnkiem, oraz natką pietruszki. Podawać na świeżo, opcjonalnie posypać parmezanem.
DANIE TO NIE NADAJE SIĘ RACZEJ DO ODGRZEWANIA, SZCZEGÓLNIE W MIKROFALÓWCE!!!
Czas przygotowania: do 20 minut.
Poziom trudności: według instrukcji nie da się spieprzyć.
#gotujzwykopem #jedzenie #foodporn #niebieskipasekwkuchni #makaronovelove #pomyslnaobiad #obiadnakazdaokazje