Wpis z mikrobloga

Mireczki, poradźcie.

Studiuję informatykę, programowanie. Jestem po 2 roku studiów. Póki co nie umiem zbyt wiele, a to dlatego że dopiero nie dawno wzięłam się do roboty. C#, C+, trochę Javy. Ogarniam programowanie obiektowe, myślę że nie najgorzej, sama na zaliczenie napisałam teraz 2 programy.

To dlatego, że na początku sobie odpuscilam, ale biorę się już do roboty. Chciałabym dostać się na staż/praktyki, by nałapać doświadczenia, myślicie że to dobry pomysł teraz startować? Mam jakieś szanse? Jak nie to co powinnam umieć, jakie narzędzia znać najpierw?

Poza tym, jak najlepiej rozegrać te praktyki? Samej pisać do firm, czy tylko odpowiadać na ogłoszenia?

Nie krzyczcie, każdy z Was jakoś zaczynał by w końcu zarabiać te 15 na rękę ;) A tak serio, będę Wam bardzo wdzięczna za poradę :)

#programowanie #pytanie #kociochpyta
  • 23
@Videl20: Ale że praktyki wakacyjne? Trochę późno. Jakie miasto?
Generalnie studiując informatykę na jakiejś sensownej uczelni w dużym mieście trzeba się postarać żeby nie znaleźć praktyk/załapać się na juniora (o ile podejdzie się do rekrutacji w dobrym okresie jak już wyżej wspomniano).

Jeśli uważasz że dasz radę połączyć studia dzienne i część etatu oraz naprawdę umiesz coś z tego C# (jakieś sensowne projekty uczelniane które możesz wrzucić na githuba i opowiedzieć
@Videl20: siema! Nie ma co sie sluchac ludzi ktorzy ci gadaja ze zly okres albo moze pozniej itp itd. Ja sam skonczylem wlasnie 2 rok znalazlem ostatnio staz i w poniedzialek zaczynam. Szukac zaczolem moze w polowie czerwca takze nie jest wcale za pozno jeszcze. Najwiecej uczylem sie C# ale firma do ktorej sie dostalem uzywa Javy glownie i nie byl to dla nich problem ze malo mialem z nia wspolnego.
Samej pisać do firm, czy tylko odpowiadać na ogłoszenia?

@Videl20: wysyłaj nawet jak nie ma konkretnego ogłoszenia. Większość firm sama do tego zachęca. Dodatkowo konto na likedin i goldenline nie zaszkodzi. Rekruterzy często nawet nie patrzą na doświadczenie, wystarczy, że zaznaczone technologie się zgadzają z ogłoszeniem i już się kontaktują. Wyguglaj sobie np. 50 'nazwa języka' interview questions i jak nie znasz odpowiedzi na jakieś pytanie to się doucz.
@anonimowy_anonim: W takim razie kiepsko.

@M4ks wiem jak to brzmi :D ale naprawdę ogarnęłam się dopiero w tym semestrze. Choć zaczęłam programować w jakimś tam stopniu jeszcze w liceum.

@sosnnaa nie koniecznie wakacyjne. Sądziłam, że oprócz staży wakacyjnych jest możliwość odbycia i czegoś nawet w trakcie studiów. Mój błąd.
Szukac zaczolem moze w polowie czerwca takze nie jest wcale za pozno jeszcze.

@ZeusDejWidly: Różnica jest taka że jest dużo większy wybór - no chyba że wszystko jedno jaka firma, jaka technologia, jaka branża. Kwestia podejścia.

Też jestem teraz na stażu i aplikowałem w styczniu, rekrutację miałem w lutym. Bo chciałem iść do tej firmy, do tego działu, do tego projektu.

@Videl20: Z takich rzeczy które warto zapoznać się -
nie koniecznie wakacyjne. Sądziłam, że oprócz staży wakacyjnych jest możliwość odbycia i czegoś nawet w trakcie studiów. Mój błąd.

@Videl20: chyba ING ma takie staże, ale to w Katowicach. może są takie, ale ja nie słyszałem.
@sosnnaa: ja poprostu wolalem mala firme niz jakies corpo bo wydaje mi sie ze mozna sie tam wiecej nauczyc... spamowalem mailami pelno roznych firm i calkiem sporo odpowiedzi bylo w stylu zeby pokazac projekty itp wiec gadanie ze za pozno na staz wakacyjny mnie troche smieszy firma akurat potrzebuje ludzi to biora i malo ich obchodzi czy jest poczatek czy koniec wakacji..
- Scrum - wszyscy teraz chcą pracować w Scrumie, bardzo duża szansa że firma do której trafisz też. zapoznaj się z ideą, pojęciami - nawet jeśli jeszcze nie pracowałaś w tym to znajomość to zawsze plus.

@sosnnaa: heh, a znasz jedna, ktora naprawde w tym dziala? Bo przerobilem mnostwo firm, wszystkie byly Agile, Scrum i w ogole - a nigdzie nie bylo tego nawet w 50%, zwykle byl to klasyczny waterfall
@M4ks: dlatego piszę że chcą pracować ( ͡º ͜ʖ͡º)
Oczywiście masz rację. Zazwyczaj wygląda to tak że "góra" albo manager chce żeby pracować w Scrumie bo to takie modne, wyślą jednego na szkolenie Scrum Mastera, bedo codzienne spotkania i "sprinty" czyli jest Scrum.
@Videl20: to teraz wybierz sobie preferowaną technologię, przeczytaj coś w temacie, zrób kilka małych projektów i pisz maile ;) Spróbuj też sił przy bazach danych i frontendzie, więcej kobiet idzie w tym kierunku.

Kobiety mają generalnie łatwiej by się dostać gdziekolwiek. Sytuacja gdzie do korpozespołu zaraz po praktykach trafia ogarnięty samiec i niespecjalnie ogarnięta samica to standard.