Wpis z mikrobloga

Mirki, Janusze i inne Cebule Biznesu
jest sobie POSA, z tego co się orientuję jest to proof of stake i coiny to posiadające są kopane przez przechowywanie ich przy włączonym portfelu
jest na ogół coś takiego w POSA jak wiek coinów i jest on tym większy im dana moneta:
a) siedzi sobie nieruchomo w jednym portfelu/ adresie ?
b) wędruje pomiędzy różnymi portfelami/adresami ?

ja Was plox o odpwiedź
#kryptowaluty
  • 16
a) coiny się starzeją (nabierają wagi, tłumaczyć można to sobie na wiele sposobów) i jak są już odpowiednio stare/ciężkie to wtedy biorą udział w wykopaniu nowego bloku i powiększają się o nagrodę, jednocześnie zerując wiek/wagę
@Pipcieo: a co do b) są coiny tak działające? coś kiedyś wyczytałem (chyba związanego z reddcoinm), że ludzie przesyłali rdd żeby te więcej im dawały ze stakowania^^
co do zwykłego POS to można jeszcze eksperymentować z dobraniem optymalnej wielkości stejków, dobrze jeśli portfel ma zaimplementowane split/merge threshold, bo oszczędza masę czasu. ostatecznie włączona opcja coin control też wystarczy
@Pipcieo: @kernik: ejj ziomeczki, jeszcze mam jedno pytanko
mam aero2 i co godzinkę rozłącza mi się internet, jaki to ma wpływ ma stakowanie? po prostu w czasie braku połączenia nie ma miejsca stakowanie, czy jakoś całkowicie się ono resetuje i jestem w dupie?