Wpis z mikrobloga

Myśleliśmy o małym rozdajo, ale zauważyliśmy, że mirko jest ostatnio aż brzuszaste od takich atencji, więc po cichutku chcieliśmy się tylko pochwalić. Mamy produkty serowarskie! Od dziś! ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Przepisy też przetestowaliśmy na wszelkie możliwe sposoby, więc minimum 3 kg ciężsi wrzucamy najprostszy, gdyby ktoś chciał się zacząć uczyć razem z nami:

SER KORYCIŃSKI

Składniki:
- 3 l mleka niepasteryzowanego najlepiej prosto od krowy
- Chlorek wapnia Browin (20-30 g/100 l mleka)
- Podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1g/100 l)

Sposób wykonania:
1.Do podgrzanego do 30 °C mleka dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia, wcześniej rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

2.Następnie podgrzej mleko do temp. 37-38 °C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temp. 37-38 °C. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 50-70 min w celu wytworzenia zwartego skrzepu.

3.Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po ok. 5 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską. Pozostaw na ok 30 min. w celu odcieku.

4.Następie ser dociśnij ciężarkiem lub wykorzystaj w tym celu praskę do sera. Po 1 godzinie prasowania odwróć ser i znowu obciąż lub dociśnij na prasce do sera.

5.Ser można włożyć do solanki na kilka godzin lub jeść świeży z ziołami lub na słodko.



#browin #chwalesie #serowarstwo #gotujzwykopem
Browin - Myśleliśmy o małym rozdajo, ale zauważyliśmy, że mirko jest ostatnio aż brzu...

źródło: comment_CteUiZgmY28fPwpH9C0TldAy70hkiu1r.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach