Aktywne Wpisy
BurzaGrzybStrusJaja +1385
Znalezisko o zawiadomieniu CBA w sprawie dopłat do kredytów usunięte z wykopu!
#moderacja usunęła znalezisko z płomieniem, bo podobno było ono duplikatem. Czego duplikatem?
Źle sformatowanego znaleziska link, które dostało 40 plusów, ale to nic! bo ono też zostało usunięte za bycie duplikatem samej nagrywki z konferencji prasowej wrzuconej na portal X link. Oryginalne znalezisko, które dostało dużo więcej uwagi (1600 wykopów #1 na wykop) było artykułem z
#moderacja usunęła znalezisko z płomieniem, bo podobno było ono duplikatem. Czego duplikatem?
Źle sformatowanego znaleziska link, które dostało 40 plusów, ale to nic! bo ono też zostało usunięte za bycie duplikatem samej nagrywki z konferencji prasowej wrzuconej na portal X link. Oryginalne znalezisko, które dostało dużo więcej uwagi (1600 wykopów #1 na wykop) było artykułem z
prawiczek92 +59
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Przepisy też przetestowaliśmy na wszelkie możliwe sposoby, więc minimum 3 kg ciężsi wrzucamy najprostszy, gdyby ktoś chciał się zacząć uczyć razem z nami:
SER KORYCIŃSKI
Składniki:
- 3 l mleka niepasteryzowanego najlepiej prosto od krowy
- Chlorek wapnia Browin (20-30 g/100 l mleka)
- Podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1g/100 l)
Sposób wykonania:
1.Do podgrzanego do 30 °C mleka dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia, wcześniej rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
2.Następnie podgrzej mleko do temp. 37-38 °C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temp. 37-38 °C. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 50-70 min w celu wytworzenia zwartego skrzepu.
3.Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po ok. 5 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską. Pozostaw na ok 30 min. w celu odcieku.
4.Następie ser dociśnij ciężarkiem lub wykorzystaj w tym celu praskę do sera. Po 1 godzinie prasowania odwróć ser i znowu obciąż lub dociśnij na prasce do sera.
5.Ser można włożyć do solanki na kilka godzin lub jeść świeży z ziołami lub na słodko.
#browin #chwalesie #serowarstwo #gotujzwykopem
btw polecacie te automaty do wypiekania pieczywa?
A wcześniej co mieliście?
A ile spirytusu do tego? #pdk
1. Ten etap jest niepotrzebny jeżeli mamy świeże, niepasteryzowane mleko.
3. Ser powinien odciekać jakieś 20-24 godziny i być odwracanym co kilka godzin
4. Ten ser nie powinien być prasowany, tylko formować pod własnym ciężarem
@sosn: my tu prawie eko jesteśmy, więc nie śmiecimy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja mleko przywożę prosto z udoju i wtedy ma ok trzydzieści parę stopni. Więc dogrzanie do 37 stopni to dosłownie moment.
Ponadto solanka to konieczność jeżeli chcemy żeby szybko nie zepsuł się. Jeżeli chcemy go trzymać parę miesięcy trzeba go on czasu do czasu umyć solanką żeby nie pleśniał.
Polecam również zrobić z serwatki ricottę.
Moje ostatnie wyroby z 70 l mleka:
http://serkorycinski.com/index/index.php/produkty/sery-dojrzewajace
Kiedyś próbowałem taki 6 miesięczny i była całkiem całkiem.
Cena nie powala bo koszt to ok 60-70 zł za kg.
Poczekam z moimi i zobaczymy.