Wpis z mikrobloga

Mam kilka pytań:
1. Dobrze że zacząłem programowanie od C++?
2. Kiedy uznać że jako tako opanowałem język?
3. Kiedy zacząć naukę następnego języka (planuję C Sharp)?
4. ^ Dobry wybór?
5. Mam rację myśląc, że standardowa biblioteka iostream (w cpp) pracuje tylko w cmd? W końcu jest to tylko we-wyj i w sumie nie spodziewam się nic więcej :D
6. Łatwiej napisać aplikację z interfejsem w C++ czy w C Sharp?

* Za CSharp wstaw dowolny język który poleciłeś/aś w pytaniu 4.

#naukaprogramowania i wołam też #programowanie (nie bijcie ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • 19
Kiedy uznać że jako tako opanowałem język?

@Boratt: a co umiesz w nim zrobić? żeby jako tako go umieć to przede wszystkim: polimorfizm, dziedziczenie wraz z wielobazowym, wyjątki, rtti , stl, algorytmy stl i iteratory, szablony klas i funkcji - jak to umiesz, to jako tako go znasz.
@Boratt: A dlaczego chcesz uczyć się pisać w innym języku? Przysiądź nad C++, poucz się go nie tylko w teorii ale napisz też trochę programów. A jak chcesz się na zabój uczyć C# - to po co uczysz się C++? :P

jeden rabin powie tak, inny powie nie

http://www.acartoofar.co.uk/wp-content/uploads/2010/03/Teach-yourself-C++-in-21-days.png

Jak planujesz C# to olej cpp i weź się od razu za niego.

4. ^ Dobry wybór?

Dobry nie dobry, zależy co chcesz robić

5. Mam rację myśląc, że standardowa biblioteka iostream (w cpp) pracuje tylko w cmd? W końcu
@michalfranc: wiem ze musze zrozumiec istote programowania, ale nie latwiej mi to przyjdzie jak poproboje roznych jezykow?
@nnogi: jakie polecisz? WinAPI patrzylem, dla mnie to jest porazka xD Qt tez mi sie nie podoba
@Boratt: tak i nie, jezyk to tylko narzedzie zeby moc z niego korzystac musisz wiedziec co masz tym narzedziem zrobic :) Ale tak znajomosc roznych jezyk jest bardzo przydatna, ale nie zeswiruj na punkcie bycia polyglota, skup sie tez na rzeczach meta i ogolnych powiazanych z programowaniem
@Boratt: Popisz trochę, stwórz jakieś programy użyteczne (nawet nieduże) i po mału możesz myśleć o innym języku, ale dopiero, jak zacznie cię męczyć coś w tym, albo zacznie brakować, albo będziesz miał pomysł na zrobienie coś w tym języku. Przezucanie się z jednego na drugi, jak nie umiesz programować, jest średnim pomysłem, gdyż skupisz się na nauce języka, a nie programowaniu. Bo na razie to jest tak, że niby uczysz się
Mam kilka pytań:

Tak, jeśli to C++14

Za 3 lata. Kompletnie: nigdy

Jak ogarniesz podstawy obecnego

4. ^ Dobry wybór?

Moƶe być, ale lepiej poucz się czegoś o mocno odmiennym podejściu do programowania, np. jakiś funkcyjny Haskell czy Scala.

5. Mam rację myśląc, że standardowa biblioteka iostream (w