Wpis z mikrobloga

Jak myślicie Mirki jest sens napisać do facebooka z pomysłem?

Sprawa przedstawia się tak, mam pewien pomysł (od dawna, to nie kwestia chwilowego natchnienia), wiem, że nie mam zasobów i czasu aby go zrealizować, równocześnie wiem, że jak by FB (czy tam nawet google+) go zrealizował to by mnie przebił bez kłopotu(duża liczba użytkowników itd.).

Dziś pisząc na wykopie komentarz (hehe) naszła mnie banalna myśl (to jest akurat chwilowe natchnienie ;) ) czy może po prostu nie "zapukać" z pomysłem do nich, jeszcze nie mam większego planu, bo jak wspomniałem to chwilowe natchnienie i pewnie gówno z tego będzie. Musiał bym tylko jeszcze wymyślić co właściwie napisać i gdzie (nie ma e-maila "zajebistepomysły@fb.com" ;) )

#pomysl #facebook #rozwazania #gownoztegobedzie #biznes
  • 16
  • Odpowiedz
Tak, wyslij swoj pomysl do FB juz oni wiedza jak go przejac i uczynic swoim wlasnym :P Poczytaj najpierw ich regulaminy zanim znow wpadniesz na tak wspanialy pomysl. Powiedz zydowi ze masz zajebisty plan i popros o pomoc w ralizacji :P ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@LowcaG: Mam taki pomysł, żeby pomagać takim pomysłom, ale jeszcze nie ruszyliśmy z działalnością. Co do projektu to zacznij od sprawdzenia czy już takie coś nie działa. Jak nie to zastanów się jak zabezpieczyć swoje interesy. A jak nie chce Ci się zastanawiać i mi ufasz to pisz na priv ;-)
  • Odpowiedz
@HANTEK2: No tak, pierwsza opcja to nic nie robić, druga to spróbować (ale jak wspomniałem, nie mam zasobów i czasu, i jest jeszcze problem przebicia się, to może działać tylko na wielkiej skali, że tak powiem), trzecia zaryzykować.

Zdaje sobie sprawę, że mogą go uczynić własnym (i tak pewnie zrobią jak stwierdzą, że jest ok ;) ).
Co do regulaminu to nie łapię? Możesz jaśniej? Wprost.
  • Odpowiedz
@LowcaG: cokolwiek trafia do FB automatycznie staje ich wlasnoscia i moga z tym robic co im sie zywnie podoba. Taki minus "darmowego" korzystania z ich uslug :/
  • Odpowiedz
@oxygenium92ver-2: Patentuj? ;) Próbowałeś kiedyś? Wiesz jak to wygląda czasowo i pieniężnie? Patentowanie jest dobre dla wielkich firm, dla zwykłych szaraków..hm.. za wolne i za drogie..
Co do zarysu..hm.. ciężko będzie, bo pomysł jest sam w sobie bardzo prosty (trudniejszy w realizacji dla pojedynczej osoby)

@krzysztof114: To masz dobry pomysł :D (rozumiem, że coś a la aniołowie biznesu? czy coś a la porady?)
Co do działania, nie sądzę, nigdy się
  • Odpowiedz
@HANTEK2: aa to , to wiem wiem, ale ja nie chcę napisać na FB tylko do nich, nie wiem czy widać różnicę ;)
Ponadto chodzi o zdjęcia i treści, jak bym napisał ten pomysł, nie staje się ich własnością..bez jaj
  • Odpowiedz
@LowcaG: Wg mojego planu zaczynasz od podpisania umowy o zachowaniu poufności. Potem jedziemy z koksem. Zabezpieczenie się jest ważne. Kiedyś miałem "na tapecie" pomysł z serwisem z infografikami. O pomyśle było o tyle za głośno, że są już z 4 takie duże strony i wchodzenie z nową nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@HANTEK2: @oxygenium92ver-2: heh, ma to sens co mówicie, jednak patrząc na historię, pewnie kiepsko to by wyszło, przykładem jest kickstarter, chyba rok przed nim przekonywałem znajomego aby coś takiego zrobić (bardzo bardzo podobne), w końcu zaczęliśmy to poważnie rozważać, analizować jak się do tego zabrać itd. itd. po roku był kickstarter, a my byliśmy na etapie dalszych analiz :P (było może ciut bardziej zaawansowane) porzuciliśmy.. tu by się pewnie podobnie
  • Odpowiedz
@LowcaG: gdyby @m_b miał takie podejście że po co wykop skoro jest digg i reddit to by nie było wypoku. jak już coś to pisz do niego właśnie, nawet jak Cie wydyma to chociaż kasa zostanie w kraju a grupa użuytkowników dość duża.
PS: startup pokroju kickstartera mógłby sie przyjąć w Polsce. mamy dużo ludzi z ciekawymi pomysłami i dużo ludzi któzy chcieli by jakoś zainwestować swoje pieniądze.
  • Odpowiedz