Czy przezroczyste wiadra fermentory wpływają w jakiś negatywny sposób na prowadzoną w nich fermentację? Nie wiem czy czy dokupić te mlecznobiałe czy może skusić się właśnie na tamte z możliwością podglądania ( ͡°͜ʖ͡°)
@Rymbaba: O to ja mam pytanie może znajdzie się jakiś mądry. Otóż z 1.5 tyg temu wstawiłem 2 piwa z brewkitów jedno zwykły lager a drugie stout. Stout normalnie wystartował i już jest w butelkach( ͡°͜ʖ͡°), a lager na poczatku nie ruszał przez 2 dni więc pojechałem do sklepu żeby kupic nowe drożdże, kupiłem ale dolnej fermentacji( a wcześniej zadałem górnej) wstawiłem do lodówki, kontrolowałem
@Rymbaba: od kilku dni już ma 3 blg czyli niby można lać, ale co z tym posmakiem to mnie najbardziej ciekawi? Jeżeli będzie tak samo smakowało to wolę to wylać
@Cripex: bez przesady, możesz se fermentator w pokoju postawić nawet byle bezpośrednio słońce na nie nie świeciło, drożdźe jak wszystkie grzyby nie lubią nadmiaru światła
@chasebase: lagery fermentuje się przynajmniej 3 tygodnie, jeśli nie dłużej. Za długa fermentacja nie spowoduje wyraźnych wad, natomiast skrócenie leżakowania - może zepsuć piwo. Czekaj, nie mieszaj, nie próbuj - to co wyczujesz z fermentora, w butelce będzie trochę inne.
@Rymbaba: ok dzięki, wymyje butelki dzisiaj i zobaczę co wyjdzie. o a jak używacie pirosiarczynu? bo nie jestem przekonany czy dobrze wszystko robię( ͡°͜ʖ͡°)
@BrowarPERUN: No i bądz tu mądry. No dobra to będę czekał. W sumie nigdzie mi się nie spieszy, tylko czy aby na pewno to piwo jeszcze pracuje jak już jest 3blg?
@Rymbaba: nie widziałem, aby przeźroczysty fermentor powodował jakieś wady. Parę razy trzymałem na słońcu i szczególnie to nie zaszkodziło piwu, więc raczej nie musisz dozbrajać się w białe fermentory
@chasebase: Jedną rzeczą jest przefermentowanie cukrów, a jeszcze inną zakończenie fermentacji/leżakowania. Prekursory diacetylu, acetaldehyd dłużej się metabolizują niż wskazuje na to ballingometr, no i piwo się lepiej układa w większej objętości, niż w butelce.
@Rymbaba: Podczas fermentacji światło nie wpływa za bardzo na charakter piwa (ale ciemność jak najbardziej wskazana). Ważne jest aby zabutelkowane piwo nie było wystawiane na słońce lub silne oświetlenie. Ja mam same przezroczyste fermentory i żadnego skunksa ani nic nie złapałem nigdy. A jak ktoś napisał wyżej, można obserować jak pracują drożdże, chmiel osiada itp.
#piwowarstwo
Jeżeli będzie tak samo smakowało to wolę to wylać
lagery fermentuje się przynajmniej 3 tygodnie, jeśli nie dłużej. Za długa fermentacja nie spowoduje wyraźnych wad, natomiast skrócenie leżakowania - może zepsuć piwo. Czekaj, nie mieszaj, nie próbuj - to co wyczujesz z fermentora, w butelce będzie trochę inne.
nie widziałem, aby przeźroczysty fermentor powodował jakieś wady. Parę razy trzymałem na słońcu i szczególnie to nie zaszkodziło piwu, więc raczej nie musisz dozbrajać się w białe fermentory
Jedną rzeczą jest przefermentowanie cukrów, a jeszcze inną zakończenie fermentacji/leżakowania. Prekursory diacetylu, acetaldehyd dłużej się metabolizują niż wskazuje na to ballingometr, no i piwo się lepiej układa w większej objętości, niż w butelce.