Wpis z mikrobloga

@ficek_m: Jak najbardziej. Plus że na start Ingeda i Colon, a nie jakies z dodatkami. Tylko tak jak mówi kolega wyżej: szybko się skończy i będziesz musiał sobie dokupić.
@ficek_m: W tym sklepie mają dużo różnych próbek (50 g) możesz zamówić sobie klika różnych plus ten zestaw i tylko raz zapłacisz za przesyłkę. W tym drugim masz tylko jeden rodzaj yerby i nie wiesz czy Ci akurat zasmakuje.
@ficek_m: Jeżeli dopiero zaczynasz to pierwsza opcja jest ok. Dokup dodatkowe próbki po 50g (tak z 4-8) żeby wybrać najlepszy smak jaki zamówisz do pierwszej "pełnoprawnej" paki. :) Osobiście polecam cruz de malta elaborada (mocna, intensywna).
@ficek_m: Yerba mate elaborada zawiera większą ilość gałązek i pyłów. Elaborada zawiera nie mniej niż 65% wysuszonych liści i nie więcej niż 35% patyków, gałązek. Yerba mate elaborada poddawane są specjalnej obróbce. Inna nazwa to con palo.

Ogółem polecam zapoznać się ze słownictwem dot. yerby bo jest ono cholernie przydatne na początku przygody z yerbą. :)
@ficek_m: O nie, nie. Nie opłaca się. Matero z bombillą z podanego przez Ciebie zestawu nie jest warte tych 46 złotych. Jego normalna cena oscyluje między 15zł-20zł. Tutaj http://www.yerbamatestore.pl/search.php?text=Yerba+mate+Rosamonte+500g masz 23zł za 0.5kg rosy + "guaranki". Czasami udawało mi się wyszperać 0.5 rosamontki za 18zł ale to rzadko. Za te 7 dych to lepiej kupić zestaw z allegro + rosę z linka.

Prawda jest taka, że jak się wciągniesz w yerbe
@ficek_m: Spokojnie, to tylko jest straszne na początek. Ogółem polecam poczytać fora yerbiarzy ale w głównej mierze przejrzeć filmy czajnikowego na yt dot. yerby i podstaw z nią związanych. Z yerbą jest jak z herbatą (tą prawdziwą a nei tym szaszetkowym gównem xD) więc z czasem wszystko "samo się zrobi". :) Matero z YMS jest o tyle lepsze od tego z allegro, że ma ok. 350ml czyli o prawie 100 więcej.