Wpis z mikrobloga

Hej Mirkowi piwowarzy.
Ile saszetek s-04 proponujecie na rozruch do kolo 20 litrów RIS'a, a może inne jakieś?
W następny weekend chce nastawić wareczkę z koło 7-8kg słodu wiec celuje w całkiem spore blg

I drugie pytanie czy z końcówki brzeczki z wysładzania jeszcze pyknie jakiś standardowy stout czy lepiej dać sobie z tym spokój?

Będzie pierwsze podejście do ciemnego piwa, i mam nadzieje ze wyjdzie na tyle ze nie ostatnie:)

#piwowarstwo
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p2s: lepiej gestwa. Jak nie masz zrób starter z 1 paczki. Ja jestem przeciwny robieniu czegoś z wysłodzin.wtsladzsj normalnie np do 6 Blg pogotuj dłużej żeby zagescic i dodaj trochę cukru. Chmielenie tylko na 60 min
  • Odpowiedz
Mam nieco gęstwy z baniaka testowego w ktorym wlasnie czeka na rozlwe pszeniczniak z sokiem malinowym, ale obawiam sie ze to moze wplynac na smak RIS'a tam byly "Brewferm Top" zadane
  • Odpowiedz
@p2s: teoretycznie koło 3 paczek, praktycznie i dwie powinny dać radę, najlepszym rozwiązaniem jest zrobić najpierw lekkie piwo, zebrać gęstwę i wtedy odpalić RISa
@LowcaAndroidow: to nie jest dobry pomysł, ze względu na stres drożdże mogą (choć nie muszą) dać niepożądane smaki

@p2s: z 20BLG to cienkusz będzie słabiutki, ale zawsze możesz podbić ekstraktem albo cukrem
  • Odpowiedz