Aktywne Wpisy
waro +345
Pamiętacie naszego słynnego psychologa, który na wykopie swego czasu miał status niemalże wyroczni?
Tak, tak, chodzi mi oczywiście o Jordana Petersona.
Jakiś czasu uznał, że Rosja broni "konserwatywnych wartości", a dzisiaj wyskoczył z tekstem, że to "zachód eskaluje konflikt".
https://twitter.com/jordanbpeterson/status/1627909267213647872
Maski opadły.
#ukraina
Tak, tak, chodzi mi oczywiście o Jordana Petersona.
Jakiś czasu uznał, że Rosja broni "konserwatywnych wartości", a dzisiaj wyskoczył z tekstem, że to "zachód eskaluje konflikt".
https://twitter.com/jordanbpeterson/status/1627909267213647872
Maski opadły.
#ukraina
whitewolfik +115
#sluzebnoscwolfika
Wczoraj zapytałem o dalsze losy tagu tutaj i na hejto. NA hejto wydaje się być większy odzew, a sporo głosów tutaj i tak brzmiało - pisz na hejto.
[Post zamieściłem tutaj:](https://www.hejto.pl/wpis/dla-tych-co-nie-wiedza-o-co-chodzi-w-sluzebnoscwolfika-dawno-temu-pierwszy-wpis-
)
Widzę jednak, że wciąż zostało tu kilka osób które dobrze już kojarzę i które przez wiele lat aktywnie udzielały się na tagu. Dlatego dla tej garstki, co została wrzucam też to co napisałem wczoraj na hejto. Czy będę
Wczoraj zapytałem o dalsze losy tagu tutaj i na hejto. NA hejto wydaje się być większy odzew, a sporo głosów tutaj i tak brzmiało - pisz na hejto.
[Post zamieściłem tutaj:](https://www.hejto.pl/wpis/dla-tych-co-nie-wiedza-o-co-chodzi-w-sluzebnoscwolfika-dawno-temu-pierwszy-wpis-
)
Widzę jednak, że wciąż zostało tu kilka osób które dobrze już kojarzę i które przez wiele lat aktywnie udzielały się na tagu. Dlatego dla tej garstki, co została wrzucam też to co napisałem wczoraj na hejto. Czy będę
"Nie ma długów w godzinie śmierci" - powiedział John Steinbeck - pisarz amerykański, laureat nagrody Nobla w dziedzinie literatury. Mógł sobie tak rzec, sławny Noblista, a czy może sobie na to pozwolić grupa rządząca…
Zadłużenie Skarbu Państwa polskiego na koniec marca 2015 roku wyniosło 806,4 mld zł. Oznacza to wzrost o 3 mld 620 mln zł (0,5 proc.) – podało Ministerstwo Finansów (MF). Według MF, dług Skarbu Państwa na koniec marca bieżącego roku był o 26,48 mld zł (3,4 proc.) wyższy, od zadłużenia na koniec 2014 roku.
Jak wynika z komunikatu resortu finansów, wzrost zadłużenia w miesiącu marcu 2015, był głównie wypadkową: finansowania deficytu budżetu państwa, nadwyżki budżetu środków europejskich i zmiany stanu środków na rachunkach budżetowych. Natomiast wzrost zadłużenia od początku 2015 roku, wynikał głównie z finansowania deficytu budżetu państwa (plus 16,7 mld zł), deficytu budżetu środków europejskich (plus 3,1 mld zł), zmiany stanu środków na rachunkach budżetowych (plus 6,5 mld zł), o czym informuje serwis portalu Forbes.pl.
- Wzrost salda depozytów przyjętych od jednostek sektora finansów publicznych i depozytów sądowych, związany głównie z wdrożeniem drugiego etapu konsolidacji zarządzania płynnością, przyczynił się do obniżenia potrzeb pożyczkowych (o 8,9 mld zł od początku 2015 r.), a jednocześnie do zwiększenia długu Skarbu Państwa (SP), z tytułu depozytów wobec jednostek sektora finansów publicznych, o osobowości prawnej i depozytów sądowych (o 8,3 mld zł) - wyjaśniło Ministerstwo Finansów.
W efekcie umożliwiło to zmniejszenie długu SP o 0,6 mld zł i długu publicznego państwa o 5,2 mld zł (po wyeliminowaniu wzajemnych zobowiązań jednostek sektora finansów publicznych) – wskazano w komunikacie.
- W marcu 2015 roku, udział w całym długu SP w walutach obcych, zmniejszył się z 34,4 proc. do 34 proc., tj. najniższego poziomu od lutego 2014 r. Spadek udziału w walutach w marcu był wynikiem wzrostu zadłużenia krajowego o 6,2 mld zł, przy jednoczesnym zmniejszeniu zadłużenia zagranicznego o 2,6 mld zł (...). W porównaniu z końcem 2014 roku, udział długu w walutach obcych, obniżył się o 1,5 pkt proc. – napisało MF. Udział długu nominowanego w euro wyniósł 23,2 proc., a w dolarach 6,9 procent.
Resort finansów podał również, że obowiązująca aktualnie strategia zarządzania długiem, zakłada ograniczenie udziału długu zagranicznego - w długu ogółem – "docelowo poniżej 30 proc. w tempie uzależnionym od sytuacji rynkowej". Na koniec marca 2015 roku, papiery wartościowe Skarbu Państwa, były w portfelach inwestorów zagranicznych z 59 krajów, w tym najwięcej z USA (29,5 proc.), Luksemburga (19,8 proc.), Japonii (12,9 proc.), Norwegii (5,4 proc.), Tajlandii (4,8 proc.), Wielkiej Brytanii (4,5 proc.), Niemiec (4,4 proc.) i Irlandii (4,2 proc.).
Jakkolwiek wysokie zadłużenie Skarbu Państwa, na poziomie 806 mld złotych na koniec marca 2015 roku, nie może dobrze świadczyć o ekipie rządzącej czy kondycji państwa to jednak dało się zauważyć w ciemnym tunelu finansowym, światełko nadziei, że idzie ku lepszemu - w marcu br., udział w całym długu SP w walutach obcych, uległ zmniejszeniu z 34,4 proc. do 34 proc., czyli najniższego poziomu od lutego 2014 r. Tylko czy zechce to docenić prezydent elekt Andrzej Duda i jego ekonomiczne zaplecze z PiS.
Źródło: forbes.pl.
Stanisław Cybruch
Na zdjęciu ilustracyjnym – dług skarbu państwa w 2014 roku przekroczył 806 mld zł. Foto: bankier.pl.google.com.