Wpis z mikrobloga

Mirki od #motog posiadające #lollipop w wersji 5.0.2! Powoli mnie szlag zaczyna trafiać z tym systemem. Na KitKacie chodziło to idealnie, zero zwiech, w każdym momencie miałem dostęp do czego chciałem. Co teraz? Telefon dłużej myśli przy byle głupiej czynności, najlepiej jakby go restartować co jakiś czas, gdzie wcześniej nigdy nie było potrzeby by to robić. Co robić, jak żyć? Ktoś potwierdzi, że wipe zapewni 100% zadowolenia czy raczej efekt będzie tylko na chwilę? Nie mam syfu ani zawalonej pamięci po brzegi. Bateria również o wiele gorzej trzyma! Chodzi o Moto G 1st gen. XT1032 16GB. Wołam również #android.
  • 24
@iAdamM: tak, nie przywracałem ani razu ustawień fabrycznych odkąd posiadam telefon
@Spikasny: zastanawiam się czy też to robić bo jak ściny po kilku dniach wrócą to mnie szlag trafi podwójnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@iAdamM: robiłeś wipe od razu po aktualizacji do 5.0.2? Chodzi cały czas stabilnie? Nie oczekuję takiej zajebistości jak na 4.4.4., ale cholera teraz jest tragedia :D
@johnq: Zrobiłem OTA i już na lizaku zrobiłem przywracanie fabrycznych, pełnego wipe nie robiłem bo nie było jeszcze obrazów. Lizak działa stabilnie i bateria dłużej niż na KK
@iAdamM: rozumiem, widać nie rozróżniałem pojęć ;) przywracanie ustawień fabrycznych czyli rozumiem wszystkie aplikacje, zdjęcia, muzyka, konfiguracja do wgrania od nowa tak?
@johnq: forum.android.com.pl i mnóstwo odpowiedzi co zrobić i jak nawet z zablokowanym bootloaderem i bez roota sflaszować system. Poprostu wgraj od zera przez mfastboot 5.0.2 retail.EU i będzie czysty system bez śmieci po OTA. W razie problemów krzycz do mnie tutaj albo wołaj tam na forum.
@bijotai: dzięki, na forum trochę czasu spędziłem głównie przekonując się do zakupu Moto G ;) co do systemu, przywróciłem ustawienia fabryczne, wgrałem tylko kilka niezbędnych aplikacji i jakoś to działa (i tak nie ma co porównywać do 4.4!) odezwę się w razie jakby znów cierpliwość się skończyła i będę chciał kombinować :)
@johnq: ogólnie zawsze lepiej od OTA wgrac jednak system przez mfastboot. Jak masz odblokowany bootloader to polecam z xda stock optimized od lost101 to czysty 5.0.2 retailEU bez zbędnych dodatkow. Po wrzuceniu xposed gravitybox greenify amplify i ustawieniu w gravity przełączania sieci na 2g w stanie spoczynku wyswietlacz od 6:40 na komorkowej do 8:10 godzin na wifi przy synchronizacji maili co godzinę.