Wpis z mikrobloga

#shitwykopsays #nienauka #globalneocieplenie #neuropa

ja wiem że tak piszą klimatolodzy i ekolodzy, ale tłumaczą to w artykułach słowami. Tak na chłopski rozum. Czytając je od razu wydaje mi się że zawierają błędy w rozumowaniu (celowe forsujące ideologię ocieplenia). Niech pokażą równania. I tak nie bedą miec wszystkich zmiennych, bo o niektórych nawet nie wiedzą. #

W sumie ma rację: wydaje mu się.
  • 9
  • Odpowiedz
@spatsi: Że też mu się chce pisać tak wyczerpujące posty ludziom, którzy i tak to oleją :/

Swoją drogą bardzo fajne, przystępne wyjaśnienie modeli klimatycznych

Model to zestaw równań, który opisuję ziemski klimat. Model ma parametry, które można zmieniać a potem przeprowadzać serię symulacji z danym parametrem i na podstawie tych symulacji, przewidzieć, że jeżeli parametr X się zmieni w 10 lat o 10% to temperatura wzrośnie o X+/-Y.
  • Odpowiedz
@Keffiro: Byłem za późno. W dyskusjach o globalnym ociepleniu jak jesteś wcześniej to dostajesz plusy. Im później przychodzisz, tym mniej plusów bo czytają to wtedy głównie dyżurni negacjoniści i minusują. Co mi wisi i powiewa. Przy okazji polecam to co dzisiaj dodałem, jeżeli jeszcze nie czytałeś - trochę więcej o modelach.
  • Odpowiedz