Wpis z mikrobloga

Dzień dzisiejszy. Piękny poranek. Siedzę sobie na murku, grzejąc buźkę w Słonku i rozmyślam o tym, jak mało wiem, czego będę się uczył po powrocie do domu, i ogólnie jakim jesteśmy pyłem marnym. Aż tu nagle ktoś mnie szturcha w ramię. Otwieram oczy i rozglądam się poirytowany w celu zlokalizowania szturchacza. Patrzę w prawo, a na murku przysiadła uśmiechnięta samica homo sapiens. Ładna, nie powiem. Nawet bardzo. Włosy blond. Długie, do połowy ramion. Oczy duże. Szaro-niebieskie, tak między #3c5e71, a #607f89, cieniowane długimi rzęsami. Cera gładka. Usta pełne. Pobieżna analiza reakcji mojego organizmu zaświadcza o trafnej ocenie poziomu "ładności" obserwowanego obiektu. Bynajmniej się nie denerwuję. Stoję i oczekuję przebiegu interakcji. Ciekaw jestem rozwoju wypadków. Samica uśmiecha się szerzej. Widzę ładne, równe, białe zęby. Przymyka delikatnie oczy, bo razi ją Słońce. Szturcha mnie jeszcze raz i wypowiada z irracjonalnym entuzjazmem następujące słowa:
- Co słychać?
Ja stoję i gapię się na nią tępym wzrokiem... Myślę sobie "Jak to co słychać? Ma mnie za idiotę? Nic nie słychać, bo inni ludzie stoją od nas dość spory kawałek". Odpowiadam więc:
- Eee... nic?
Patrzę na nią, oczekując jak zareaguje na tą oczywistość. Nie wiedzieć dlaczego jej twarz oblał krwisty rumieniec, spuściła głowę i poszurała stopą piasek pod nogami. Odwróciłem głowę, analizując sytuację. Po chwili sygnał dźwiękowy wybudził mnie z analitycznego letargu i udaliśmy się milczący do budynku. Jakoś dopiero po godzinie zdałem sobie sprawę, że biorąc pod uwagę konwenanse społeczne i inne takie pierdoły moja odpowiedź była nieodpowiednia. Powinienem powiedzieć coś nie mającego znaczenia, np. "A wiesz, dzisiaj rano czytałem o optymalizacji GC w Javie. Zjadłem na śniadanie owsiankę i poczułem się kosz-mar-nie na myśl o nadchodzącej kartkówce z historii", takie tam ploteczki, rozumiecie. Jednak z drugiej strony dlaczego nie sformułowała normalnie swojego pytania? Dlaczego nie zapytała wprost jak wyglądał przebieg mojego dnia od godziny 6+n? I dlaczego zawracam sobie tym głowę? Eh.

#truestory #coolstory #humorinformatykow #rozowepaski

#byloaledobre ?

#niemoje
  • 7
  • Odpowiedz