Wpis z mikrobloga

Mircy, jak jest z tą informatyką? Co tak właściwie można dzisiaj robić po tych studiach?
Pytam, bo wiele lat temu studia informatyczne to był mój można powiedzieć mokry sen ( ͡° ͜ʖ ͡°) Potem jakoś mi trochę przeszło, poszedłem do techbazy na inny profil i generalnie odpuściłem temat.
A teraz hipotetycznie zastawiam się jak wygląda profil absolwenta IT (powiedzmy z AGH czy PW). Większość ludzi pracuje potem jako programiści, przy sieciach?
Większość ludzi idzie na takie studia z wcześniejszą znajomością zagadnień jak programowanie czy algorytmika, czy raczej wszystko to nadrabia się sumienną pracą na studiach? (rzecz jasna ponad sylabus, bo z tego co słyszałem to ciężko nauczyć się programowania na studiach?)
#informatyka #studbaza
  • 3
@miroslavski: Studiuj to co lubisz. Pchanie się na siłę na informatykę nie ma sensu. I tak nic się tam nie nauczysz. Całą wiedzę musisz zdobyć sam. Jeżeli uczysz się tego co lubisz to wiedza łatwo przychodzi sama. Jeśli uczysz się na siłę, to coś tam zapamiętasz ale i tak nie osiągniesz wiele.
@miroslavski: po pierwsze: studia niewiele uczą. Wiadomo jakieś podstawy teoretyczne + parę przypadków "laboratoryjnych" przeprowadzanych w idealnym świecie ogarniesz. Programowania takiego prawdziwego uczyłem się sam pisząc apkę na inżyniera, potem poszedłem na dzienną magisterkę jednocześnie przystępując do wakacyjnych praktyk (nie dostawałem wynagrodzenia, ale za to otrzymałem wiedzę, więc i tak wyszedłem na plus) i po 2 miesiącach wykazałem się i dostałem robotę w tej firmie.