Wpis z mikrobloga

@adam-kaszeba: @Naciass: dwie szklanki mąki,ok 170ml gorącej wody, najlepiej tak 2 minuty po ugotowaniu, szczypta soli i dwie lyzki oleju. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wody i mieszamy potem sól i olej, mieszamy drewniana lyzka az skladniki sie połączą. Potem na blat i wyrabiamy ciasto. Podzielic na kilka malych cześci, robimy kuleczki i rozwałkowujemy, na sucha patelnie wrzucamy placucha i po 45sekund z kazdej strony zeby nie byl zbyt spieczony
  • Odpowiedz
@zlepekprzypadkowychliter: też odstawiam ciasto żeby odpoczęło, nie ma problemów z wałkowaniem.

kiedyś wydawało mi się że zrobienie takiego placka jest ciężkie, ale wg podanego wyżej przepisu i z patelnią do naleśników jest łatwizna a efekt bajeczny. polecam tortillę po grecku: kurczak, feta, tzatziki, pomidor opcjonalnie.
  • Odpowiedz