Wpis z mikrobloga

Pszeniczne Paulaner. Inne to robione na miejscu w browarze lub z małego browaru.

Koncernówki to Żywiec lub Żubr. Ale jak tylko jest to pijam Pilsner Urquell.
  • Odpowiedz
@qwelukasz:
psznicznych piw trochę jest.
To co piłeś to podstawowa niemiecka pszenica w stlyu Hefe Weizen (tzw. jasne pszeniczne). Tych jest parę na rynku - Paulaner, Franziskaner, Gościszewo, Ciechan (z tańszych), Wrężel, Browar Słodowy - z droższych
Są jeszcze inne style pszeniczne:
- ciemna pszenica niemiecka (Dunkelweizen) - Paulaner, Browar na Jurze no i my (Sabat Czarownic)
- koźlak pszeniczny (Weizenbock) - Piwoteka, Amber (Po Godzinach - bardzo smaczne piwo!)
-
  • Odpowiedz
@BrowarPERUN:

belgijska pszenica (witbier) - teraz niewiele na rynku

To z podróży Kormorana powinna być stale. No tylko to z tych droższych. Mają też zdaje się Weizenbocka z tej serii.
  • Odpowiedz
@brass:
A, faktycznie, zapomniałem o Kormoranie, pewnie o kilku innych wytwórcach też (typu Witnica, ale ich wyroby nieszczególnie polecam).
@qwelukasz:
Jak chcesz spróbować "inne" piwa pszeniczne, to Podróże Kormorana pt. Witbier i Weizenbock są bardzo przyzwoite.
  • Odpowiedz
@qwelukasz:
to zależy, gdzie mieszkasz. Coraz częściej wielkopowierzchniowe sklepy (Tesco, Auchan, LeClerc) mają solidną obstawę Kormoranów, Ciechana oraz pomniejszych rzemieślników i kontraktowców.
Sklepy specjalistyczne (ale te poza dużymi miastami ciężko znaleźć).

Ewentualnie możesz zamówić internetowo z dostawą do domu, np. warszawska Piwonia oferuje taką możliwość.
http://piwonia.piwazdusza.pl/
  • Odpowiedz