Wpis z mikrobloga

#sony #psn #ps3

Dowiedziałem się chyba co i jak, może komuś się przyda na przyszłość, na reddicie kilka osób miało/ma podobny problem. [Od jakiegoś czasu nie mogę połączyć się z jakąkolwiek stroną związaną z playstation network]

Otóż Sony ma firmę zewnętrzną - "prolexic" od zabezpieczania przed atakami DDoS, mój dostawca internetu miał jakiś włam albo kij wie co i przez ~tydzień w mojej sieci był "wzmożony ruch" przez co google/yt myślały, że ich ddosuję. PSN zapewne też. Różnica jest taka, że google/yt sprawdzały mnie przez wpisywanie captchy, a Sony/Prolexic walnęło mnie po prostu na #czarnolisto i tyle. Obsługa klienta Sony pisze do mnie:

Proszę się skontaktować z dostawcą internetu, możliwe że, będzie wstanie Panu zmienić adres IP. My niestety nie mamy możliwości odblokowania Pańskiego adresu IP.

No i #!$%@? no i cześć :| Czekam na odpowiedź dostawcy internetu :/
  • 3
@Matyson: #!$%@?. Zmiana adresu IP nic nie da, ponieważ, jeśli bana dostałeś, to na adres MAC konsoli, nie na adres IP. Możesz sobie ustawić w konsoli dynamiczne IP i zobaczysz, że się nie połączysz.
@Zielony34: ja z komputera nie mogę nawet wejść do ps store czy na stronę z ekranem logowania/rejestracji PSN. Rzecz jasna z tego samego komputera w innej sieci, z innego adresu IP już mogę. To samo z konsolą PS Vita.

Jak zrobisz sobie komendę tracert account.sonyentertainmentnetwork.com to zobaczysz, że przechodzi to przez unknown.prolexic.com z tym że u mnie na tym się kończy, bo mi zczarnolistowali IP jak mniemam.