#retrogaming #retrocomputing #zxspectrum To już u mnie tradycja że co kilka lat wyjmuje mojego TIMEX computer 2048 sprawdzam czy jeszcze działa i przy okazji gram w kilka gier które mam na dwóch (tylko :/) kasetach. Niestety druga z kaset jest już tak zjechana że idzie załadować gry bez errora na końcu. Czy ktoś z was mirasy ma TIMEXA albo wie jak wgrywać gry z tzx'ów z sieci na komputer? Jak jest z kwestią kompatybilności TIMEXA ze Spectrumem? Próbowałem już wgrać kilka gier ale bez sukcesu.
@cristo4o: nie próbowalem, ale kiedyś interesowałem sie z ciekawości takim tematem. przecież możesz do magnetofonu załadować adapter kaseta <> minijack, jacka podpiać do kompa i z kompa puszczać te pliki w formie audio. Chwila w google pokazuje, że są jakieś sposoby by odtworzyć/skonwertowac te pliki *.tzx do wav/odtworzyć je na kompie. A przecież o to chodzi, żeby przesłać sygnał dźwiękowy do magnetofonu.
@happyloverboy: @yacolek: no właśnie zgrałem już to co się dało z kaset na komputer i gdy wgrywam te zgrane gry to wszystko chodzi świetnie. Problem jest wtedy gdy ładuję gry ściągnięte z sieci. ściągnąłem sobie kilka gier w tzx'ach, podłaczam do siebie kopa i timexa - niby wszystko ładnie bo się ramki na TV zmieniają, czyli czyta - ale gry się nie ładują. DivMMC to faktycznie super sprawa ale i
@cristo4o: Sciagnij sobie program playtzx i przekonwertuj tzx do mp3, nastepnie podepnij kompa z timexem przez kabel jack i wgraj grę jako normalne audio, jezeli nie wejdzie to zredukuj basy na wyjściu audio w kompie
To już u mnie tradycja że co kilka lat wyjmuje mojego TIMEX computer 2048 sprawdzam czy jeszcze działa i przy okazji gram w kilka gier które mam na dwóch (tylko :/) kasetach. Niestety druga z kaset jest już tak zjechana że idzie załadować gry bez errora na końcu.
Czy ktoś z was mirasy ma TIMEXA albo wie jak wgrywać gry z tzx'ów z sieci na komputer? Jak jest z kwestią kompatybilności TIMEXA ze Spectrumem? Próbowałem już wgrać kilka gier ale bez sukcesu.
Problem jest wtedy gdy ładuję gry ściągnięte z sieci. ściągnąłem sobie kilka gier w tzx'ach, podłaczam do siebie kopa i timexa - niby wszystko ładnie bo się ramki na TV zmieniają, czyli czyta - ale gry się nie ładują.
DivMMC to faktycznie super sprawa ale i