Wpis z mikrobloga

Karczek z pończochy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli macie dość sklepowych wędlin napakowanych chemią, polecam mięsko własnej roboty - proste i efektowne :-)

Składniki:
- 1 kg karczku wieprzowego (może być schab, polędwica - mniej tłuszczu)
- 1 szklanka soli
- pół szklanki cukru
- 1 główka czosnku

przyprawy suszone:
- łyżka majeranku
- łyżka tymianku
- łyżka pieprzu

Dodatkowo: pończocha (nowa, nieużywana ( ͡° ͜ʖ ͡°))

Umyte, osuszone mięsko obtaczamy w cukrze i zostawiamy w lodówce na ok. 3 dni. Następnie obmywamy z cukru, osuszamy, obtaczamy w soli i znów do lodówki na 3 dni. Opłukujemy z soli, nacieramy czosnkiem z przyprawami i ponownie do lodówki na 3 dni. Po tych 9 dniach w lodówce przekładamy mięso do pońchochy (nie obmywamy go już z przypraw!), zawiązujemy supełek i wieszamy w suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu. Po ok. 5 dniach można już konsumować :-)

Wędlina jest pyszna, soczysta i - co najważniejsze - bez sztucznych dodatków.

Mięso w czasie wysychania traci na wadze ok. 20% po 5 dniach, a po 7 - ok. 25%

Pobierz alioth - Karczek z pończochy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli macie dość sklepowych wędlin napako...
źródło: comment_zCjTgJ739k779hZurFYL06vSLsgWtN34.jpg
  • 10