Aktywne Wpisy
mmmzzz +561
Widzę, że spora część wykopków nie pamięta, że jeszcze naprawdę niedawno byliśmy na poziomie Ukrainy. Dobrze pamiętam czasy wszechobecnej korupcji, gdzie mogłeś wjechać pijany samochodem w drzewo i po prostu zapłacić policjantowi 50 zł za brak konsekwencji. Albo przeprowadzić działkę rolną na budowlaną za parę stów. Teraz wykopki uważają się za nadludzi, tak jakby stereotyp Polaka złodzieja i oszusta wziął się z nikąd. Cieszę się, że te czasy mamy już za sobą,
Riiuku +169
Imperial IPA
Pils 3.5kg
Pale Ale 3.5kg
Abbey 0.5kg
Rye 2kg
Melanoidowy 0.2kg
=9.7kg
Stout kawowy
Pils 4kg
Black 0.3kg
Czekoladowy Ciemny 0.3kg
Abbey 0.5kg
Czekoladowy Jasny 0.2kg
=5.3kg
American Wheat
2.5 Pszenica
2kg Pils
=4.5kg
#piwowarstwo
@erix: a gdzie kawa?
W imperial ipie zamień te karmelki na zwykły cukier, dodaj go na ostatnie 10-15 minut gotowania
jeśli nie bierze się słodów z Ireksu to nie będzie problemów z DMS. Na konkursach piwowarskich jest to dość rzadka wada
w niektórych browarach restauracyjnych chmielenie następuje w 94-96C i nawet tu DMS zdarza się rzadko. W Witnicy jest duży problem z zagotowaniem brzeczki, a DMS wyczułem może w 2 ich piwach.
Trzeba naprawdę mieć kiepski słód i nie gotować, żeby DMS został.
Wiem wiem, czepiam się słówek :)