Wpis z mikrobloga

@erix: Stouty lubią się z pszenicą i owsem, najlepiej w wersji płatków/niesłodowanej, coby polepszyć teksturę piwa. Z AW zamieniłbym pilzneński na pale ale - po co się martwić zbędnym DMS-em?
@BrowarPERUN: O, dobrze wiedzieć. Też się jeszcze nie spotkałem z DMS-em w domowym piwie, ale po przeczytaniu gdzieś, że pilzneński ma więcej prekursorów DMS, wolałem chuchać na zimne... Z drugiej strony do Hefeweizena używałem pilzneńskiego, a nie pale ale, więc ten tego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jcollier:
w niektórych browarach restauracyjnych chmielenie następuje w 94-96C i nawet tu DMS zdarza się rzadko. W Witnicy jest duży problem z zagotowaniem brzeczki, a DMS wyczułem może w 2 ich piwach.
Trzeba naprawdę mieć kiepski słód i nie gotować, żeby DMS został.