Wpis z mikrobloga

Mirki, chcę kupić jakiś czytnik ebooków (np. kindle).

Wymagania:
- Mocna bateria
- Nie męczy oczu
- Niech ma ''twardy'' chociaż 200mb.

Nie trzeba mi żadnych bajerów, czy innych wynalazków.
Chcę po prostu komfortowo czytać.
Dobrze by było, gdyby dało radę przerzucać książki z kompa, bo mam ich tony, a już skończyły się czasy, że mogłem siedzieć parę h czytając na lapku bez łzawienia.

Dodaję tag #uk jako, że zagranico motzno, więc wszystkie transakcje odbędą się tutaj.

#ebook #kindle (?) #pytanie
  • 39
  • Odpowiedz
@GieJeden: Chcę by po prostu nie męczyły się oczy. Wyświetlacz się musi być koniecznie z bajerami. Po prostu słyszałem, że paperwhite nie sprawia, że płaczesz podczas czytania.

@blutusz: Jest komfort, czy 30min i musisz odsapnąć? Dużo czytam.
  • Odpowiedz
mam jeszcze kindla z klawiaturą - miałem w ręku kilka innych czytników (nie kindli) i w życiu bym się nie przesiadł - mój pracuje od 4 lat codziennie, czasem kilka godzin - 0 problemów a bateria wciąż trzyma ze dwa tygodnie (mniej jak używam wifi i przeglądam strony) jak mój padnie to wezmę sobie paperwhite ale nawet ten zwykły za 50Ł jest ok.
  • Odpowiedz
@shadowsof2: Tak szczerze - jeżeli masz możliwość to kup Paperwhite - nawet jakąś używaną jedynkę zamiast dwójki. Ogólnie to dowolny wyświetlacz z e-inkiem Cię zadowoli, bo wygląda jak kartka, nie świeci i nie męczy wzroku. Jednak taki ekran jest ciemny, trochę szarawy i przy słabym świetle nie poczytasz. Paperwhite posiada w ramie obudowy światełka podświetlające cały ekran dzięki czemu możesz czytać w dowolnych warunkach.

Ja swojego kundla kupowałem jeszcze jak
  • Odpowiedz
Paperwhite posiada w ramie obudowy światełka podświetlające cały ekran dzięki czemu możesz czytać w dowolnych warunkach.

@Sarpens: I tak i nie, swiatlo jest rozprowadzane poprzez powloke na ekranie, wiec zrodlo swiatla jest faktycznie na ramie, ale podswietlenie jest rownomiernie rozlozone na calej powierzchni w kierunku kartki, dlatego nie ma sytuacji, ze jakas czesc ekranu jest jasniejsza lub ciemniejsza.
  • Odpowiedz
@shadowsof2: Warto zainwestować w Paperwhite'a. Jeśli potrzebujesz argumentu, to najlepiej przejdź się do jakiegoś sklepu i porównaj kilka czytników pod względem szarości ekranu i czasu reakcji. W WH Smith powinny być czytniki Kobo, też bardzo fajne, szczególnie H2O. Te starsze Kobo (np. Mini) mają ciemniejsze ekrany, ale sprzętowo bardzo dobre.
Ja teraz testuję na potrzeby recenzji najtańszego Kindle 7 (Touch 2014). Jest brzydki ale bardzo dobrze się czyta (http://cyfranek.booklikes.com/post/1112280/najtanszy-kindle-7-kindle-touch-2014-z-niemieckiego-oddzialu-amazon-recenzja-czytnika-z-ekranem-6).
  • Odpowiedz
@GieJeden: @Cyfranek: @miki4ever: @blutusz: @Sarpens: @klatamistrz: @tasiu84: Tych Kindlów jest tyle rodzajów, że olaboga.

http://www.amazon.co.uk/Kindle-Glare-Free-Touchscreen-Display-Wi-Fi/dp/B00KDRUCJY/ref=dp_ob_title_def/275-8722185-5926312

Ten niby jest najnowszy. Ogólnie rzecz biorąc - nie ogarniam. Który model wybrać, co by człowiek mógł sobie z lapka zgrywać książki i spokojnie czytać? Żadnych bajerów mi nie trzeba. Samych książek mam tony, więc minie sporo
  • Odpowiedz
@shadowsof2: W odsyłaczu jest właśnie ten najtańszy Kindle. Zupełnie wystarczy. Teraz najważniejsze pytanie, w jakim formacie masz te tony książek? Bo jeśli tylko PDFy "od znajomych" to kiszka, a jeśli MOBI lub EPUB to wygryw. Czytniki słabo sobie radzą z PDFami.
  • Odpowiedz
@shadowsof2: W Kindlu nie masz bajerow, masz dwa do wyboru, albo touch, albo troche drozszy paperwhite, ktory ma podswietlenie. Jezeli duzo czytasz to bierz paperwhite, no chyba, ze szkoda ci tych kilkudziesieciu funciakow.
  • Odpowiedz
@miki4ever: No tak, masz rację, są dwa rodzaje PDFów "od znajomych". Tekstowe i obrazkowe (skanowane). To też warto rozeznać, bo skanowane to już całkiem słabo na czytnikach i do takowych lepsze w zasadzie tablety.
  • Odpowiedz
@Cyfranek: Różnie. Czytam głównie książki "przydatne", czasem pisane przez niezależnych autorów, więc PDFy też się zdarzają. Jeśli paperwhite faktycznie jest kozacki to kupię.

@miki4ever: Jeśli ten paperwhite faktycznie jest tego warty, to wezmę.

Byłbym wdzięczny za link do tego kindle, co polecacie, bo nie chcę się pomylić i zakupić innego.

ps. Czasem widzę, że są reklamy, czy mocno to, to przeszkadza, czy lepiej od razu kupić wersję "premium"?
  • Odpowiedz
@shadowsof2: Ja akurat reklam nie mam, bo w Niemczech tego nie ma, ale ponoc nie przeszkadza i mozna spokojnie wylaczyc jak sie z amazonem skontaktujesz.

Co do przesylania, to mi jeszcze dziala, ale mam wersje niemiecka, pewnie w USA na razie tylko to wylaczyli. Chodzi o to, ze mozesz mailem wyslac plik na kindla, co bylo calkiem wygodne.
Przesylanie kablem bedzie mozliwe zawsze.
  • Odpowiedz