Wpis z mikrobloga

@AntonChigurh: przecież w Chicago masz 32% murzynów. Wszędzie gdzie masz duża ilość napadów z bronią w ręku masz dużą ilość czarnych. Zresztą USA jest kiepskim przykładem bo my posiadamy (sztucznie) jednorodne społeczeństwo, prędzej należałoby patrzeć na północno-wschodnie stany niż całe USA.
@bloodcrawler: Dostęp do broni do tego prowadzi :) i niema znaczenia jednorodne społeczeństwo, sam pewnie bym coś odwalił mając dostęp do broni.
Biali też dużo rozrabiają tak samo nie uogólniamy że czarny bandyta, biali utrzymują się na tym samym poziome tylko są sprytniejsi
@bloodcrawler: edit nie działa, chodziło o pólnocno-zachodnie

@AntonChigurh: dlatego byś jej nie dostał. Mówisz zresztą pewnikiem że to zasługa dostępu do broni, a zastanów się jakby obecnie wyglądały stany bez broni, pełne białych, czarnych i meksykanów?
Ponadto przeczy temu fakt ze istnieją kraje/stany gdzie masz ułatwiony dostęp do broni, a jakoś nie ma takiej ilości napadów :P.
@bloodcrawler: Są wszędzie są napady, stany mają taką sytuacje przez ogromne zaludnienie. Krótko mówiąc jestem przekonany że w Polsce pozwolenie na broń nie zrobił by aż takiego zamieszania, ale różne pomysły mają ludzie. Kto chce ten załatwi sobie broń :p
Kto chce ten załatwi sobie broń :p

@AntonChigurh: wybacz łapanie za słówka ale tego dotyczy właśnie problem. Bandyta broń będzie mieć, w przypadku wojny szabrownicy broń będą mieć, a ja jako obywatel, w celu ochrony siebie i rodziny w przypadku napadu czy wojny muszę przechodzić multum prawnych bzdur, gdzie suma summarum i tak teoretycznie broni do obrony użyć nie powinienem.
@Proxima_Centauri: IMHO powinna zostać ustalona osobna kategoria broni (niech będzie do ochrony miru domowego), a prawo odnośnie obrony własnej powinno być doprecyzowane w tej kwestii i powinno stawiać w sytuacji dużo bardziej komfortowej osobę która została zaatakowana.
Powinienem mieć prawo zastrzelić z zimną krwią i kalkulacją każdego kto zagraża życiu mojej rodziny bez ryzyka bycia ciąganym po sądach. W chwili obecnej gdybym użył nawet łyżki aby ochronić się przed zabójcą, albo