Wpis z mikrobloga

@Kokon89: bo właśnie zastanawiam się czy połączenie płynu z kilku różnych beczek ale leżakowanych w tych samych warunkach i przez ten sam okres dalej nazywamy blendem. Bo np Johnnie Walker miesza różne gatunki do uzyskania danej whisky.
  • Odpowiedz
@Kokon89: tą logiką taki Aberlour to też blend, bo jest kupażowany. ;)

połączenie płynu z kilku różnych beczek ale leżakowanych w tych samych warunkach i przez ten sam okres


@Vegonator: to się nazywa kupażowanie. Niekupażowane są edycje single barrel, tj. whisky leci do butelki prosto z beczki. :) Do tego można dorzucić "cask strenght", czyli nie są lekko rozcieńczane wodą do uzyskania żądanej ilości alkoholu.
  • Odpowiedz
@Vegonator: można się spierać czy blend to mieszanka różnych gatunków czyli typowe kupażowanie czy można też pod blend podciągnąć tę samą whisky czy też whiskey z różnych beczek - ja zdecydowanie mieszankę zawsze uważam za blend - wystarczy posmakować choćby zwykłego single barrel i czuć ogromną różnicę (a i tak chyba najbardziej podchodzi mi Daniels Gold Medal)
  • Odpowiedz
@Kokon89: z Jackiem Danielsem kwestia jest taka, że to w zasadzie nie jest whiskey (ani tym bardziej whisky), tylko bourbon nazwany sprytnie "Tennessee Whiskey". No i nie mieszaj kupażowania z mieszaniem różnych whisky. Kupażuje się w ramach jednej destylarni (zarówno single malty jak i blendy), za to miesza produkty z różnych.
  • Odpowiedz
@plnk: oczywiście, że jest to bourbon tylko filtrowany przez węgiel drzewny (bodajże z klonu) i nazwany whiskey. co nie zmienia faktu, że bardzo lubię ten smak.
  • Odpowiedz