Wpis z mikrobloga

Jaki router z dobrym zasięgiem polecacie? Bo mam teraz jakiegoś Pentagram Cerberus 6361, stoi na dole w kuchni, a na górze u mnie w pokoju laptop ma tylko 1-2 kreski zasięgu i czasami zrywa połączenie. Fajnie, jak by nie kosztował miliona złotych. #kiciochpyta #hardware #sieci #router
  • 12
  • Odpowiedz
@Solitary_Man: jeśli siła sygnału to RSSI, to u mnie waha się od -70 do -80. Przestawianie routera nic nie daje, próbowałem. Jest sens zmiany kanału, jeśli nie ma w okolicy żadnych sieci używających takiego samego kanału?
  • Odpowiedz
@Solitary_Man: W sumie teraz mam pootwierane drzwi i kreski podskoczyły do 3 :) Ale przy zamkniętych to zrywa połączenie. Popróbuję ze zmianą kanału w takim razie. Btw, skoro kreski nie symbolizują siły sygnału, to co symbolizują?
  • Odpowiedz
@yoyebie: Nie można sygnału wifi określić w % bo to skala logarytmiczna bodajże, kreski prędzej oznaczają prędkość na ile link sie spina niz poziom sygnału ogolnie sa to takie podgladowe bo sygnal podaje sie w dBm no albo to RSSI w sume to to samo chyba tylko nazwy takie zamiene o ile dobrze amietam
  • Odpowiedz