Wpis z mikrobloga

@smarowidlo: do garnka trochę oliwy, wbijasz puszkę pomidorów, bazylię. Doprawiasz do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smażysz pod uchylonym przykryciem (pryska), przed końcem dodajesz czosnek.
  • Odpowiedz
@smarowidlo: Szybko, czy dobrze? :P
Szybko: Wymieszaj przecier, wodę, cukier, sól, pieprz, i inne oregana z bazyliami - czosnek jak wciśniesz też nie będzie źle.
Smacznie, szybko i kolorowo.

Dłużej: Pomidory krojone z puszki na patelnię, przyprawiasz w sumie podobnie i redukujesz sobie powoli.
  • Odpowiedz
Ale ktoś mi powiedzieć ile sztuk czego ?


@Swallow25: 2 łyżki oliwy, puszka pomidorów (najlepiej w kawałkach). Bazylia sól, cukier, pieprz według uznania. NA KOŃCU jeden ząbek czosnku albo przeciśnięty przez praskę albo drobne plasterki. Ja smażę długo na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego sosu.
  • Odpowiedz
@Swallow25: koko koko euro spoko
@smarowidlo:

Robimy pyszny sosik ze swierzych pomidorkow.


1. 2 duze albo 3 male pomidory zalewamy w garnuszku wrzatkiem. W tym czasie kroimy cala srednia cebule i 2 zabki czosnku na kosteczke.

2. sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skorki. Kroimy je na cwiartki wyrzucajac wiekszosc wodnistego miąższu

3. w srednim garnuszku rozgrzewamy oliwe, dodajemy 1 czubata lyzeczke ostrej papryki w proszku (pizza leciutko pikantna,
  • Odpowiedz