Aktywne Wpisy
tylko_pytam +269
Wytłumaczcie mi coś. Blok z tamtego roku w jednej z centralnych dzielnicy miasta, gdzie 15k za metr. Wynajem pewnie pod 4k. I u prawie wszystkich sąsiadów na piętrze buty wystawione na korytarz. To jest jakaś nowa moda? Dla mnie to wieśniactwo. U was też tak ludzie robią? Przecież każde mieszkanie ma tam przedpokój. A może to coś specyficznego dla #wroclaw ?
#nieruchomosci #patologiazewsi #patologiazmiasta
#nieruchomosci #patologiazewsi #patologiazmiasta
źródło: 20240124_110719
Pobierz
spokojnyy +28
Dno tuska oraz niemieckie popychla zaczynają dorywac się do strategicznych spółek
#obajtek #tusk #4konserwy #wybory #tvpiscodzienny #tvpis #bekazlewactwa #bekazpisu #orlenuczy #orlen
#obajtek #tusk #4konserwy #wybory #tvpiscodzienny #tvpis #bekazlewactwa #bekazpisu #orlenuczy #orlen
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Widzę, że plik .psd posiada warstwy, na razie doszedłem do tego, że mogę generować zasoby obrazkowe. Wydawało mi się, ze grafik dostarczy gotowe, ale myliłem się. Dlatego by było mi milo gdyby ktoś kto miał doświadczenie z tego rodzaju projektowaniem stron nakreślił mniej więcej kolejność za co powinienem się zabrać. O ile sam HTML i CSS3 nie sprawia problemu, to jednakże chciałbym uniknąć "stajni Augiasza" aby nie wykonywać zbędnej roboty, którą teoretycznie concrete by zautomatyzował. Za wszelkie porady będę wdzięczny.
#webdev
Co do bootstrapa to wyczaiłem na razie, że jest to zbiór plików css, js i jakichś tam jeszcze, które pozwalają na utworzenie responsywnych stron czyli takich, które sprawią, że wszelkie manipulacje szerokością
Jest różnica pomiędzy robieniem strony od podstaw w notepadzie i stosowaniem systemu cms, a bardziej "zautomatyzowaną" gdzie przenoszę warstwy z .psd do plików graficznych i wymaga to po praktycznego obycia.
Adobe ma teraz w Creative Cloud
Odpalasz program, w którym kodujesz, zakładasz nowy projekt ;)
Instalujesz sobie tego czystego gotowca.
W gotowcu szukasz katalogu z templatami, plik css, otwierasz sobie je i edytujesz.
W gotowcach zazwyczaj będziesz miał w szablonach jakoś predefiniowane bloki typu header logo menu - w większości jest to kwestia do załatwienia tylko przez CSS.
W trakcie przerabiania CSS wycinasz sobie potrzebne ci elementy z PSD, zapisujesz jako grafikę webową (jpeg, png, gif)
źródło: comment_it8yjHQrGaQXCRfWO7jErzNdwDztSwAB.jpg
PobierzCzyli jak dobrze rozumiem, nowy projekt to po prostu katalog. W tym katalogu instaluję cms concrete. Wrzucam do tego katalogu bootstrapa, a reszta wedle uznania tak jak psd pokazuje aby najbardziej wiernie odpowiadało wersji graficznej. Dobrze rozkminiam?
Komentarz usunięty przez autora
Tak, jak panterka - to grafika. Prawdopodobnie jakieś powtarzalne tło, to musisz wyciąć sam fragment, który się powtarza.
Same tło, tak, napis już w html