Wpis z mikrobloga

#fuuriwusa #usa

Rozmowa z kolegami z pracy - jeden z nich rzuca jakimś tekstem z filmu. Wszyscy w śmiech, a ja z zapytaniem "#!$%@?"?

Właśnie dotarło do mnie jak mocno kultura, filmy i muzyka wpływaja na codzienna mowę. Jak ktoś powie "ciemność widzę, ciemność" to każdy normalny Polak będzie wiedział o co chodzi.

I tutaj dochodzi do momentu w którym mozemy uczyć się danego języka, znać słowa, frazy, powiedzenia, ale napływy związane z samą kulturą są tak duże, że pominięcie ich jest błędem.

Co zaskoczyło kolegów - że w Polsce "Kevin sam w domu" to film kultowy, oglądany każdego roku przez ogrom rodzin. Że filmy takie jak "Stand by me" obyły się bez echa oraz że ktoś może być zdziwiony gdy odpowiedzią na nazwanie faceta "pussy" jest "You are what you eat".

Co rusz dostaję kolekcję filmów które wg znajomych musze zobaczyć. Będe je wrzucać. Jak dotąd jest to "A christmas story" "The goonies" oraz "tremors" (które widziałam). Ciekawie jest poznać jak na ludzi w tym samym wieku wpływa "kultura" tv.

Nie znają np "My neigbhour Totoro", czy nie rozumieją jak "nasz" Shrek może być inny od "ich".
  • 9
@fuurikuuri: Ile ty masz lat? Kevin to nie film kultowy, i chyba już nikt go nie ogląda po tym jak Polsat zaczął myśleć tak jak ty i puszczać go non stop. A Stań przy mnie i Goonies to klasyka, nawet wiele razy w telewizji leciało, a swego czasu wszyscy znali. Ja osobiście musiałem sprawdzić o czym jest My neigbhour Totoro, i jak się okazało film widziałem ale też bym powiedział, że
@ciasteczkowy_potwor: Zauwazyłeś częśc "ludzie w tym samym wieku"? Nie ważne jakie filmy, nie ważne jaki wiek. Chodzi o same w sobie różnice. Jedno popularne w danym kraju, drugie w innym. Nawet jesli pochodzi z "holiłudu"
Lat mam wystarczająco. I nie widzę jakie ma to znaczenie w tym przypadku.
@fuurikuuri: Dlatego się zastanawiam ile masz lat, że nie znasz tego co oni a jesteś w tym samym wieku. Nie wiem co tym im tam nagadałaś, ale nie utożsamiaj siebie ze wszystkimi Polakami i nie kreuj fałszywego obrazu, bo na podstawie siebie i mojego otoczenia wiem, że to co piszesz nie do końca jest zgodne z rzeczywistością.
@fuurikuuri: To sa dwie rzeczy ktorych mi najbardziej brakuje w USA.

Rzucil by czlowiek jakims zartem ale i tak nie zrozumieja bo nie wychowali sie w Polsce i na odwrot (chociaz Polakom troche latwiej, bo jednak troche tej amerykanskiej kultury do Polski dotarlo).

Niby czlowiek zna jezyk dobrze i spokojnie moze sie dogadac ale jednak brakuje pewnych niuansow i smaczkow, niektorych gier slow itp. Jednym slowem, zawsze jestes w stanie powiedziec