Aktywne Wpisy

aczikibom +3
Mirki z tagu #ksiazki, chciałbym sobie zorganizować wyzwanie czytelnicze na rok 2024 i chciałbym, żebyście uczestniczyli w stworzeniu listy lektur dla mnie.
Biorąc pod uwagę mój obecny tryb życia, realnie zakładam, że uda mi się przeczytać 12 książek.
Chętnie poznam Wasze propozycje z każdego gatunku, pomijając może tylko fantasy.
Liczę na Wasz odzew i trzymajcie kciuki, żeby ilość ukończonych pozycji była dużo wyższa niż założony cel.
Na bieżąco będę Was informował
Biorąc pod uwagę mój obecny tryb życia, realnie zakładam, że uda mi się przeczytać 12 książek.
Chętnie poznam Wasze propozycje z każdego gatunku, pomijając może tylko fantasy.
Liczę na Wasz odzew i trzymajcie kciuki, żeby ilość ukończonych pozycji była dużo wyższa niż założony cel.
Na bieżąco będę Was informował

Nihad_Kantic +169
Właśnie Mulder i Scully powiedzieli że jak nie złapią gościa imieniem Eugene Victor Tooms to uaktywni się za 30lat czyli w 2023r.
#zarchiwumx #thexfiles
#zarchiwumx #thexfiles

#programowanie
#java
#studbaza
Tak ostatnio z ciekawości zajrzałem na starą pocztę ze studiów i zobaczyłem oprócz spamu, zadania, a raczej projekty z programowania współbieżnego do wykonania na zaliczenie lab.
O to treść jednego z nich:
Język implementacji: Ada
Środowisko implementacyjne: GNAT Ada 95, Java 5+
Termin wykonania: ostatnie zajęcia laboratoryjne
Podstawowe wymagania:
a) liczba procesów sekwencyjnych powinna być dobrana z wyczuciem tak, aby zachować czytelność interfejsu i jednocześnie umożliwić zobrazowanie reprezentatywnych przykładów,
b) kod źródłowy programu musi być tak skonstruowany, aby można było „swobodnie” modyfikować liczbę procesów sekwencyjnych (za wyjątkiem zadań o ściśle określonej liczbie procesów),
c) obok poprawnej identyfikacji sekcji krytycznych program musi brać pod uwagę czytelność
i estetykę interfejsu użytkownika oraz zdolność percepcji osoby oceniającej,
d) obowiązuje zakaz konstrukcji interfejsu na zasadzie wypisywania kolejnych linii na ekran,
e) dodatkowo, ekran także jest współdzielonym zasobem i w tym celu:
- program zawiera dedykowane zadanie (task) wypisujące komunikaty na ekranie, z którym pozostałe zadania odbywają spotkanie w celu wypisania odpowiedniego komunikatu,
- dla zadań laboratoryjnych, dla których podstawowym mechanizmem synchronizacji jest spotkanie, ekran należy chronić obiektem chronionym (monitorem) zamiast zadania (task) odbywającego spotkania.
Sprawozdanie powinno zawierać następujące elementy:
1) stronę tytułową,
2) niniejszą treść zadania,
3) syntetyczny opis problemu – przyjęte założenia,
4) wykaz współdzielonych zasobów,
5) wykaz wyróżnionych sekcji krytycznych,
6) wykaz obiektów synchronizacji,
7) wykaz procesów sekwencyjnych,
8) listing programu.
Warianty zadań:
- wariant 1 - semafor ogólny z pakietu Sem83 (Ada), monitory (Java);
- wariant 2 - mechanizm spotkaniowy (Ada), semafor (Java);
- wariant 3 - semafor binarny z pakietu Sem95 (Ada), monitor (Java);
- wariant 4 - obiekt chroniony (Ada), semafor (Java);
Każde zadanie należy rozwiązać jedną metodą.
Wariant zadania: wariant 1.
Problem do rozwiązania: centrum rozrywki
Założenia:
k (k>=2) pięter, n (n>2) schodów ruchomych, x (x>5) sal kinowych na każdym piętrze powyżej 1-ego;
sale i schody mają ograniczoną pojemność;
na parterze są restauracje i kawiarnie (każdego rodz.>6);
na piętrze 1: bilard (2 sale), dyskoteka (1), miejsce zabaw dla dzieci (2);
klienci przychodzą jednym trzech wejść (parter), tyle samo jest wyjść;
każdy klient może wyjść z centrum, gdy:
zobaczy co najmniej 2 filmy lub skorzysta z jednego miejsca na 1 piętrze;
zje w restauracji lub kawiarni;
co losowy klient nie kończy rozrywki po pobycie w restauracji lub kawiarni lecz wybiera inną.
Cała reszta
Jakby ktoś chciał się pouczyć i zakodzić np. w Javie.
Komentarz usunięty przez autora