Wpis z mikrobloga

@djzidane: tylko to ma zastosowanie przy śladach normalnie nagrywanych mikrofonem. jak masz instrumenty vst to wyciamy dół wszędzie. ci ktorzy robia edm niech tego nie sluchaja

a koles tez to napisal w komentarzach wiec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Persil: Masz racje też nie zaznaczyłem tego dość dokładnie w moim opisie - Omówiona technika tyczy się nagrywania z kilku mikrofonów ale jest to zaznaczone w samym filmiku i jak ktoś przesłucha, cały "wykład" wyniesie trochę wiedzy na temat zależności fazowych (czasem to cholerstwo potrafi człowieka doprowadzić do szału jak mu się zaczyna robić filtr grzebieniowy, że tak to kolokwialnie ujmę czasem fizyka to dziewka) ;)

* więcej na temat
  • Odpowiedz
@djzidane: Niby dobrze mówi, ale przegina trochę w drugą stronę, mówi to takim tonem jakby filtrowanie nie było w ogóle potrzebne. Niby wspomina, że nie chce być źle zrozumiany, ale wyszło lekko inaczej bo przemilcza drugą stronę tego tematu, potępia wycinanie z automatu a sam straszy że przesunięcia fazowe też z automatu rozwalą cały miks.

Tak jak pisze @Persil, jeżeli ktoś używa wyłącznie syntezatorów i nie nagrywa stereofonicznych sygnałów to może nawet nigdy nie doświadczyć problemów z fazą, a jeżeli takie wystąpią to raczej nie przez filtrowanie, a zbyt duże kombinowanie z chorusem, unison, używanie presetów czy kombinowanie z efektami pseudo-stereo na konkretnym instrumencie.

Przesunięcia fazowe nie są same w sobie złe czy dobre, wszystko zależy od kontekstu. Czasami nagrany sygnał ma niesymetryczną amplitudę, tak jak wokal na tym poradniku, a ten po wprowadzeniu cięcia zostaje akurat przesunięty tak, że staje się symetryczny, widać to wyraźnie w 5:50. Jeżeli jest to sygnał mono i nie następuje żaden konflikt to w tym momencie naprawił konkretny problem, ale zupełnie o tym nie wspomina, straszy jakby stało
  • Odpowiedz
@NeXIcE: ziomek do mnie podbija i pyta:
Ej Gummy! Gummmmyyy! Gum, gum Gummy! Jak mam wokal na kilku śladach to kompresować osobno czy sumę? Odpowiadam - to zależy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Inny podbija i pyta: Kamil, KAMIIIL, Gummy, Gum, Gumbas, Kamiś, do wokalu to dynamik czy pojemnik?
Odpowiadam - to zależy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz