Wpis z mikrobloga

@nnogi: Bo jeśli odpale go z tamtej lokalizacji to w niej on się rozpakuje pobierze etc. A zależy mi na tym ze względu na nie za dużą partycje na której stoi linux. No chyba że to tak nie zadziała?
Jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa więc mogę mylić. Chyba że z ppa jestem w stanie wpłynąć na to gdzie on się umieści?
@mefisto506: W zasadzie apt-get posiada opcję --prefix dzięki której można wybrać folder do którego ma się instalować pakiet, ale nie jestem do końca pewien jaki będzie tego rezultat :P Dawno nie używałem systemów debianowatych.

A skąd można pobrać ten skrypt? Albo czemu nie pobierzesz plików bezpośrednio ze strony głównej?
czeba odpalić /bin/studio.sh

@mefisto506: Nie, trzeba odpalić ./bin/studio.sh, ewentualnie sh bin/studio.sh.
Dając ukośnik na początku wskazujesz na katalog /bin, w którym prawdopodobnie nie ma skryptu studio.sh i dlatego występuje błąd o braku dostępu :)
@nnogi: Tak NTFS. Aktulanie przelogowałem się na windowsa. Później pokaże wyniki tych komend :)
Ale po przemontowaniu z flagą komendą
mount -o remount,exec /dev/sda5
wynik był taki sam dla tej partycji czyli
/dev/sda5 on /media/michael/Nowy type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allowother,defaultpermissions,blksize=4096)
@mefisto506: To wiele wyjaśnia, gdyż NTFS nie obsługuje unixowego systemu uprawnień i uruchamianie czegokolwiek z takich partycji jest utrudnione.
W zasadzie jedyna opcja, która powinna działać to sh bin/studio.sh lub sh ./bin/studio.sh. Jeśli mimo to to nie działa, a flaga exec jest obecna, to prościej będzie przenieść po prostu pliki Android Studio np. do katalogu domowego albo zainstalować z PPA, jeśli starczy miejsca na partycji systemowej.