#linux #mint #linuxmint Mireczki pomóżcie. Jak uruchomić skrypt który znajduje się na innej partycji niż system? Ciągle dostaje brak dostępu. Nie mogę też zmienić praw chmod na skrypcie nie zmienia jego uprawnień :<
@mefisto506: yyy, jak to chmod na skrypcie nie zmienia uprawnien? moze to skrypt usiluje cos robic, uzyskac dostep do miejsca, do ktorego nie masz uprawnien?
@mefisto506: partycja może być zamontowana z flagą noexec, co uniemożliwia uruchamianie ;] Przemontuj z flagą exec: mount -o remount,exec /dev/partycja
@mefisto506: np. polecenie lsblk pokaże ci partycje i ich punkt montowania. Polecenie mount (bez żadnych parametrów) wyświetli ci także flagi montowania.
@K5HV: @nnogi: Oto zawartość polecenia mount http://wklejto.pl/222658 Z niego wynika że chyba chodzi o sda5 Więc zrobiłem mount -o remount,exec /dev/sda5 jako su ofc.
No i żadnego efektu :< skrypt ciągle mówi brak dostępu A jest to skrypt do zainstalowania android studio (jeśli to ma jakieś znaczenie)
@nnogi: Bo jeśli odpale go z tamtej lokalizacji to w niej on się rozpakuje pobierze etc. A zależy mi na tym ze względu na nie za dużą partycje na której stoi linux. No chyba że to tak nie zadziała? Jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa więc mogę mylić. Chyba że z ppa jestem w stanie wpłynąć na to gdzie on się umieści?
@mefisto506: W zasadzie apt-get posiada opcję --prefix dzięki której można wybrać folder do którego ma się instalować pakiet, ale nie jestem do końca pewien jaki będzie tego rezultat :P Dawno nie używałem systemów debianowatych.
A skąd można pobrać ten skrypt? Albo czemu nie pobierzesz plików bezpośrednio ze strony głównej?
@mefisto506: Nie, trzeba odpalić ./bin/studio.sh, ewentualnie sh bin/studio.sh. Dając ukośnik na początku wskazujesz na katalog /bin, w którym prawdopodobnie nie ma skryptu studio.sh i dlatego występuje błąd o braku dostępu :)
@nnogi: nie e :< Odpalam dobrze plik. Z home spoko się odpala. A odpalam go w taki sposób że wchodzę w katalog z android studio wchodzę do katalogu bin i z tego miejsca ./studio.sh
@mefisto506: pokaż chmod tego pliku: ls -la studio.sh, pokaż też wynik mount po przemontowaniu z flagą exec. Ta partycja to jakiś NTFS albo jakiś egzotyczny system plików?
@nnogi: Tak NTFS. Aktulanie przelogowałem się na windowsa. Później pokaże wyniki tych komend :) Ale po przemontowaniu z flagą komendą mount -o remount,exec /dev/sda5 wynik był taki sam dla tej partycji czyli /dev/sda5 on /media/michael/Nowy type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allowother,defaultpermissions,blksize=4096)
@mefisto506: To wiele wyjaśnia, gdyż NTFS nie obsługuje unixowego systemu uprawnień i uruchamianie czegokolwiek z takich partycji jest utrudnione. W zasadzie jedyna opcja, która powinna działać to sh bin/studio.sh lub sh ./bin/studio.sh. Jeśli mimo to to nie działa, a flaga exec jest obecna, to prościej będzie przenieść po prostu pliki Android Studio np. do katalogu domowego albo zainstalować z PPA, jeśli starczy miejsca na partycji systemowej.
Mireczki pomóżcie. Jak uruchomić skrypt który znajduje się na innej partycji niż system?
Ciągle dostaje brak dostępu. Nie mogę też zmienić praw chmod na skrypcie nie zmienia jego uprawnień :<
z jakiego użytkownika go uruchamiasz?
noexec, co uniemożliwia uruchamianie ;]Przemontuj z flagą
exec:mount -o remount,exec /dev/partycjajesli nie zadziała to pewnie partycja zamontowana z atrybutem noexec
@K5HV: a zamontowana jest w sposób Komputer -> prawy na partycje -> zamontuj
lsblkpokaże ci partycje i ich punkt montowania. Poleceniemount(bez żadnych parametrów) wyświetli ci także flagi montowania.bash /sciezka/do/skryptuJeżeli oczywiście to skrypt basza. Jak python/perl to zamień.
Oto zawartość polecenia mount
http://wklejto.pl/222658
Z niego wynika że chyba chodzi o sda5
Więc zrobiłem
mount -o remount,exec /dev/sda5
jako su ofc.
No i żadnego efektu :<
skrypt ciągle mówi brak dostępu
A jest to skrypt do zainstalowania android studio (jeśli to ma jakieś znaczenie)
@mefisto506: A czemu nie z PPA: http://itsfoss.com/install-android-studio-ubuntu-linux/ ? Wtedy normalnie pakiet sobie zainstalujesz.
Jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa więc mogę mylić. Chyba że z ppa jestem w stanie wpłynąć na to gdzie on się umieści?
apt-getposiada opcję--prefixdzięki której można wybrać folder do którego ma się instalować pakiet, ale nie jestem do końca pewien jaki będzie tego rezultat :P Dawno nie używałem systemów debianowatych.A skąd można pobrać ten skrypt? Albo czemu nie pobierzesz plików bezpośrednio ze strony głównej?
@mefisto506: Nie, trzeba odpalić
./bin/studio.sh, ewentualniesh bin/studio.sh.Dając ukośnik na początku wskazujesz na katalog
/bin, w którym prawdopodobnie nie ma skryptustudio.shi dlatego występuje błąd o braku dostępu :)A odpalam go w taki sposób że wchodzę w katalog z android studio wchodzę do katalogu bin
i z tego miejsca ./studio.sh
ls -la studio.sh, pokaż też wynikmountpo przemontowaniu z flagąexec. Ta partycja to jakiś NTFS albo jakiś egzotyczny system plików?Ale po przemontowaniu z flagą komendą
mount -o remount,exec /dev/sda5
wynik był taki sam dla tej partycji czyli
/dev/sda5 on /media/michael/Nowy type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allowother,defaultpermissions,blksize=4096)
W zasadzie jedyna opcja, która powinna działać to
sh bin/studio.shlubsh ./bin/studio.sh. Jeśli mimo to to nie działa, a flagaexecjest obecna, to prościej będzie przenieść po prostu pliki Android Studio np. do katalogu domowego albo zainstalować z PPA, jeśli starczy miejsca na partycji systemowej.