Aktywne Wpisy
mirko_anonim +28
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od 4 lat jestem w związku z dziewczyną teraz vl22, w grudniu się oświadczyłem . Problem polega na tym, że przed oświadczynami mieliśmy takie same podejście do życia - do dzieci, tego że chcemy mieszkać w domu, który postawimy z możliwie najmniejszym kredytem, tego jakie mamy wartości, kompletna zgodność. Niestety po oświadczynach sytuacja się skomplikowała.
Trochę (nie)istotnych rzeczy nas różni - przede wszystkim zarobki (moje 3x większe niż jej),
Od 4 lat jestem w związku z dziewczyną teraz vl22, w grudniu się oświadczyłem . Problem polega na tym, że przed oświadczynami mieliśmy takie same podejście do życia - do dzieci, tego że chcemy mieszkać w domu, który postawimy z możliwie najmniejszym kredytem, tego jakie mamy wartości, kompletna zgodność. Niestety po oświadczynach sytuacja się skomplikowała.
Trochę (nie)istotnych rzeczy nas różni - przede wszystkim zarobki (moje 3x większe niż jej),
mirko_anonim +7
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, jestem 2 miesiące w związku z dziewczyną, oboje lvl 29. Zaproponowała wspólny weekend za miastem z własnej inicjatywy. Zgodziłem się i spytałem czy zamierzamy spać w jednym łóżku tam. Odpowiedziała, że tak. Weekend jest za dwa tygodnie, nigdy dotąd nie nocowaliśmy u siebie.
Czy Waszym zdaniem na takim weekendzie można próbować inicjować jakiś bardziej erotyczny kontakt fizyczny? Nie mówię, że od razu seks, ale jak będziemy spać w
Mirki, jestem 2 miesiące w związku z dziewczyną, oboje lvl 29. Zaproponowała wspólny weekend za miastem z własnej inicjatywy. Zgodziłem się i spytałem czy zamierzamy spać w jednym łóżku tam. Odpowiedziała, że tak. Weekend jest za dwa tygodnie, nigdy dotąd nie nocowaliśmy u siebie.
Czy Waszym zdaniem na takim weekendzie można próbować inicjować jakiś bardziej erotyczny kontakt fizyczny? Nie mówię, że od razu seks, ale jak będziemy spać w
Słowem wstępu: napisałem pracę inżynierską porównującą frezarskie złącze 3Lock ze standardowym złączem SK. Wykonaliśmy trochę badań z promotorem na uczelnianej obrabiarce a potem naskrobałem coś o tym i złożyłem toto w dziekanacie jako praca inżynierska pod tytułem: „Ocena efektywności stosowania różnych połączeń narzędzi skrawających z obrabiarką”.
Jeśli wiesz co to złącze i jak wygląda 3Lock, przejdź do miejsca oznaczonego gwiazdkami.
A jeśli nie wiesz...
...złącze (adapter) pełni rolę połączenia między narzędziem a obrabiarką. Standardowo, od lat stosuje się złącze ze stożkiem o zbieżności 7:24 (SK). Zasada mocowania i złącze widać na rysunku niżej,a mocowanie takiego złącza odbywa się mniej więcej tak jak pokazuje początek tego filmu.
Z tym oto złączem SK nie było problemu do całkiem niedawna, kiedy to zaczęła rozwijać się m.in. obróbka z wysokimi prędkościami i okazało się, że SK nie radzi sobie z siłami wywołanymi wydajną obróbką. Wynika to z braku kontaktu między kołnierzem złącza a czołem wrzeciona obrabiarki. Pic related.
Klik
Jak tak sobie pomyśleć, to uzyskanie takiego kontaktu czołowego wcale nie jest takie proste. Jednym ze sposobów jest wprowadzenie odkształcalnego elementu, tak, aby po zamocowaniu złącza, kołnierz elegancko przylegał do wrzeciona. No i w tym momencie przechodzimy do złącza 3Lock, w którym powierzchnia stożka jest odkształcalna. Pod względem budowy, złącze to jest tożsame ze standardowym SK, więc nie trzeba modyfikować narzędzi czy obrabiarki aby móc go używać. Poniżej obrazek z mocowaniem 3Lock aby uniknąć ściany tekstu. Różowa powierzchnia odkształca się, a czerwony, dokładnie wymiarowany pierścień zapewnia kontakt.
Klik
I przechodzimy teraz do mojej pracy w której sprawdziłem czy używanie 3Lock prowadzi do uzyskania lepszych efektów od SK.
Krótko o metodyce badań. Dla obu złącz zastosowano frez palcowy (frezowanie obwodowe) i głowicę frezarską (frezowanie czołowe). Badania prowadzono przy stałej prędkości i głębokości skrawania a zmiennym posuwie. Zbadano: sztywność statyczną złączy, zdolności tłumiące, siłę skrawania i strukturę powierzchni po frezowaniu przy użyciu obu złączy.
I od tej struktury zacznę. Wszak wydaje się być najistotniejsza. Kolorem niebieskim na wykresach będzie opisywane złącze SK a taką pomarańczką 3Lock. Niech więc przemówią wykresy.
Klik
a tu porównanie wszystkich parametrów dla wybranego posuwu:
Klik
Jak widać, SGP wygląda korzystniej przy użyciu 3Lock, nie ma co się rozwodzić. A poniżej, wyniki sztywności statycznej.
Klik
No i trochę klops. Okazuje się, że nie tak dawno opracowany 3Lock ma niższą sztywność od starego, poczciwego SK. Prawdopodobnie to przez ten odkształcalny stożek 3Locka. Dzięki niemu złącze powinno wykazywać się jednak dobrym tłumieniem drgań. Warto byłoby to sprawdzić, więc zbadaliśmy wykres składowych siły skrawania. Do analizy przyjęto wartość średniej kwadratowej (RMS) sygnału siły. Teoretycznie – im mniejszy RMS tym mniejsze skoki na wykresie siły w czasie skrawania. Im mniejsze skoki tym lepsze właściwości tłumiące, czyli w konsekwencji niższa chropowatość, wolniejsze zużycie, bla bla. No i co?
Klik
Jajco. Nie ma właściwie różnicy dla obu złączy. Co więcej, sprawdziłem wskaźnik zmienności obciążenia ε, czyli RMS podzielony przez amplitudę siły. 3Lock wypadł gorzej od 7:24.
Krótkie wnioski płyną z tej rozprawy takie, że 3Lock zostawia za sobą lepszą powierzchnię. Sztywność ma niższą, siły skrawania jakoś nie zmniejsza, a wypada lepiej.
Jeśli doczytałeś do tego miejsca to chciałbym podziękować i zaznaczyć, że powyższe jest tylko dużym uproszczeniem tak problemu jak i badań i wyników. Jesteśmy przecież na portalu ze śmiesznymi obrazkami a nie jakiejś cncelektrodzie.
Jeśli interesuje Cię porównanie innych adapterów (HSK, Capto, NC5, Big-Plus) to mam jakieś dane z literatury i mogę podesłać.
Jeśli temat ten strasznie Cię wciągnął i chcesz go zgłębić ( ͡° ͜ʖ ͡°) , napisz w komentarzu albo na PM.
#cnc #cncboners #narzedzia #skrawanie
Wołam: @Primoza @petalchaser
A jak z trwałością złącza 3Lock w porównaniu z SK?
Bo 3Lock jest bardziej skomplikowane i różnorodne. A doświadczenie uczy, że układy o wyższym stopniu złożoności, częściej się psują.
Jak możesz to napisz czy przy wolniejszy obrotach lepiej spisuje się system
Po prostu ciekawość. Bo rozumiem, że parametry skrawania i wynikająca z nich jakość obrabianego przedmiotu jest ważna. Ale koszty narzędzi też bierze się pod uwagę. I jeśli taki 3Lock jest mniej trwały, to koszty produkcji mogą rosnąć.
@I_try_to_talk_to_you: Parametr Wa liczy się jak Ra, tylko dla falistości, a nie chropowatości :)
A co do porównania. Zależy co masz na myśli mówiąc "lepiej spisuje się". Mam sporo porównań sztywności tych złącz, ale to nie jest jakoś
A technolog? Może, ale jestem po ziipie. :> ale z drugiej strony na magisterkę się dostałem na budowę maszyn. Ale