Mirki, #chleb żytni na zakwasie, w środku słonecznik i siemię lniane, na górze słonecznik i dynia. Cieszy mnie to, że od dłuższego czasu mam spójne wyniki w pieczeniu chleba, ten bochenek to 9/10 ;) #gotujzwykopem
@marthab: a właśnie nie ma posmaku. Pestki są ważne w tej produkcji, zwłaszcza niepozorne siemię lniane. A poza tym żyto jest królem mąki jak lew jest król dżungli.
@marthab: lekko zboczyłem z tematu na chleb, sorry ( ͡°͜ʖ͡°) W tym właśnie jest złote, i jest super. Przez jakiś czas unikałem dużej ilości ziaren, bo obciążają i chleb słabiej rośnie. Teraz mam taki szalony zakwas poza kontrolo, że wszytko udźwignie, i w sumie jest ~250g ziaren na ~1.2kg chleba, a rośnie jak widać.
Niestety z tego co widać na zdjęciu została już tylko połowa
@marthab: jakieś 300g zakwasu z razowej, więc wychodzi ~200g samej mąki razowej. Do tego 500g T720, i 400g wody. 15g soli. Kiedyś jak będę miał więcej czasu i chęci wydziergam przepis, chociaż pewnie nie będzie zbyt odkrywczy w porównaniu do tego co jest w sieci.
@co_to_sie_stanelo: 10/10! :-)) Ja tez piekę, ale taki piękny mi nie wychodzi... może dlatego, że ja na samej razowej, a ciężko to cholerstwo rośnie :P
#gotujzwykopem
źródło: comment_mggoEsl6a3gQXdo4nI1y1q4XpGTIGVAg.jpg
PobierzSiemię lubię złote, jest delikatniejsze i smaczniejsze w chlebie od tego zwykłego.
W tym właśnie jest złote, i jest super. Przez jakiś czas unikałem dużej ilości ziaren, bo obciążają i chleb słabiej rośnie. Teraz mam taki szalony zakwas poza kontrolo, że wszytko udźwignie, i w sumie jest ~250g ziaren na ~1.2kg chleba, a rośnie jak widać.
Niestety z tego co widać na zdjęciu została już tylko połowa
Dodaj jakiś chlebowy tag i edukuj, bo ludzie nie wiedzą, co tracą nie piekąc samodzielnie ;-)