Aktywne Wpisy
Goronco +584
mirko_anonim +3
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, tak w skrócie to jestem w długoletnim związku, ale od kilku miesięcy podoba mi się koleżanka z pracy o której ciągle myślę i przestać nie mogę... Mam 32 lata. Ona trzyma mnie na dystans bo wie, że mam narzeczoną. Nie mam pewności, że ja też jej się podobam, więc gdybym postawił wszystko na jedną kartę to możliwe że bym został sam. Wiem tylko tyle, że jak z nią rozmawiam to czuję że nadajemy na tych samych falach i jest tak zwane flow. Kocham moją narzeczoną i ogólnie jest nam dobrze razem, ale chyba czegoś jednak mi brakuje. Uważam, że to co wyprawiam to nic innego jak zdrada emocjonalna.
Co by było gdybym zerwał z narzeczoną i próbował sił z koleżanką?
Jaka będzie nasza wspólna przyszłość, gdy zostanę z obecna narzeczona?
Często
Hej, tak w skrócie to jestem w długoletnim związku, ale od kilku miesięcy podoba mi się koleżanka z pracy o której ciągle myślę i przestać nie mogę... Mam 32 lata. Ona trzyma mnie na dystans bo wie, że mam narzeczoną. Nie mam pewności, że ja też jej się podobam, więc gdybym postawił wszystko na jedną kartę to możliwe że bym został sam. Wiem tylko tyle, że jak z nią rozmawiam to czuję że nadajemy na tych samych falach i jest tak zwane flow. Kocham moją narzeczoną i ogólnie jest nam dobrze razem, ale chyba czegoś jednak mi brakuje. Uważam, że to co wyprawiam to nic innego jak zdrada emocjonalna.
Co by było gdybym zerwał z narzeczoną i próbował sił z koleżanką?
Jaka będzie nasza wspólna przyszłość, gdy zostanę z obecna narzeczona?
Często
- 4 ćw. XX wieku
- miedź wytłoczona
- 29 x 16,4 cm
Prostokątna plakietka, z wypukłym przedstawieniem profilu Józefa Piłsudskiego w mundurze marszałkowskim, w Maciejówce. Na dole ryty napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”.
251. Płasko rzeźbiona plakieta brązowa z muzą grającą na lirze
- autor: J. Stefanowicz - Schmidt
- 4 ćw. XX wieku
- odlew z brązu
- 20 x 20 cm; pudełko 28 x 3 x 26,7 cm
Płasko rzeźbiona, zbliżona do kwadratu plakietka z przedstawieniem uskrzydlonej, siedzącej postaci kobiecej grającej na lirze. Napis w górnym lewym rogu: „NAGRODA / PREZYDENTA / MIASTA / SOPOTU”, napis w dolnym prawym rogu: „ZA / ZASŁUGI NA POLU / NAUKI / KULTURY / SZTUKI”. Na odwrocie napis: „J.STEFANOWICZ - SCHMIDT”. Tekturowe pudełko z napisem: „NAGRODA PREZYDENTA MIASTA SOPOTU”, wewnątrz wyklejone czerwoną tkaniną.
252. Dzban miedziany
- XX wiek
- miedź
- 67 x 35 x 17 cm; podstawy 14,5 cm
Dzban miedziany, posrebrzany o spłaszczonych z 2 stron brzuścu, wysmukłej szyjce, zamkniętej pokrywą. Pokrywa zwieńczona szpicem, przymocowana na zawiasie sworzniowym, do profilowanego ucha dzbana, sięgającego od szyjki aż do połowy brzuśca. Ucho jest przynitowane do dzbana. Podstawa dzbana jest stożkowa. Przylutowany profilowany w połowie brzuśca dziubek dzbana, sięga do wysokości końca pokrywy i zakończony jest schodkowo z okrągłym otworem. Cała powierzchnia dzbana pokryta jest rytowaną dekoracją abstrakcyjno - roślinną, o charakterze orientalnym. W miejscach prze-tarcia srebra widoczny kolor miedzi. Na spłaszczonych częściach brzuśca, po jednej i po drugiej stronie, na tle rytej ukośnej kratki napis lub monogram arabski.
253. Talerz metalowy z rytą dekoracją roślinną
- druga połowa XX wieku
- miedź srebrzona
- 34 cm
Lustro i kołnierz wypełnione rytowaną dekoracją abstrakcyjno - roślinną, w charakterze orientalnym. W miejscach przetarć srebra widoczny kolor mie-dzi. Na brzegu lustra napis ryty: „LECHOWI WAŁĘSIE”.
254. Lampka elektryczna z miniaturą srebrnego mauzoleum
- XX wiek, Indie
- mauzoleum 24 x 19 x 19 cm; cała lampka 32 x 24,5 x 24,5 cm
Meczet grobowy w kształcie sześcianu. Na 4 rogach, dwukrotnie wyższe winarety zwieńczone cebulastymi hełmami. Podstawa budowli jest profilowa-na, zaokrąglona na narożach, srebrna ażurowa, z wycięciami o wzorze geometrycznym i roślinnym. Przyklejona jest do większej, schodkowej, drewnia-nej obciągniętej granatowym aksamitem i zabezpieczonej od spodu tekturą. W podstawie ukryte oświetlenie elektryczne. Czerwone światło ukazuje bo-gactwo architektoniczne mauzoleum. Cztery monumentalne wejścia zapraszają do wnętrza. Nad wejściami tarcze zegarowe. Dach obniżony, płaski. Na jednej osi wystają ponad wysokość kopulaste podwyższenia, bogatsze od strony wejściowej. Na tekturze podstawy przyklejona karteczka z nadrukiem czarnym i zielonym: „ISLAMIC CULTURAL CENTRE / DR MOHAMMED AZIZ ULLAH / SECRETARY GENERAL / 21/5 , AZAMABAD, HYDERABAD - 20 - INDIA / TEL. 662342 (ISLAMIC CENTRE) HYD - 20”. W lewym górnym rogu symbol Islamskiego Centrum Kulturalnego.
255. Rzeźba Ułana
- 4 ćw. XX wieku, Polska
- czarny granit, srebro
- 15 x 10 x 15 cm
Na prostokątnej, granitowej podstawce umieszczona srebrna płytka, na niej osadzona figurka Ułana na galopującym koniu. Koń w uprzęży, osio-dłany, przez niego przewieszony koc. Ułan w mundurze, w wysokiej rogatywce zapiętej pod szyję. Lewą ręką trzyma lejce, w prawej z temblakiem za-haczonym o nogę, na jej szczycie rozdwojony proporczyk. Przy lewym boku szabla, przy prawym karabin skierowany lufą w dół. Na granatowej płytce tabliczka srebrna, na dłuższych bokach ma większy napis: „PANU PREZYDENTOWI LECHOWI WAŁĘSIE / W 50 ROCZNICĘ URODZIN / PHZ LENZIN / WARSZAWA, 29.09.1993”, na mniejszej w prawym boku, po przeciwnej stronie napis: „STERLING / HAND WORK ŚWIĄTECKI POLAND / PRÓBA 925”.
256. Czara srebrna, okrągła, z wypukłą krawędzią górną
- XX wiek
- srebro
- 17,5 cm; wysokość 10 cm; podstawa: 9,1 cm
Czara srebrna, okrągła z wypukłą krawędzią górną. Podstawa o zróżnicowanej średnicy. Na zewnątrz powierzchni grawerowany napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”. Na awersie podstawy grawerowany napis: „CUP BUSL” i wytłaczany napis: „TIFFANY 2 CO. / MAKERS / STERLING SILVER / 25156 / 925”.
257. Taca srebrna, owalna z pofalowanymi wgłębieniami
- XX wiek
- srebro
Taca srebrna, owalna z pofalowanymi wgłębieniami, na kołnierzu i repusowanym otokiem. Na dnie tacy wygrawerowany napis i prostokątne pole z wy-grawerowanym konturem Ameryki Południowej, tarczą herbową z Orłem i napisem: „VSOPAL”. Po lewej stronie ukośny napis: „II KONGRES USOPAL / KURTYBA III ‘96”. Po prawej stronie ukośny napis: „PREZES KONGRESU / ANISJO OLEKSY”. Pod obrazkiem napis: „DLA / JEGO EKSCELENCJI PREZYDENTA RP / LECHA WAŁĘSY / LAUREATA NAGRODY NOBLA / UNIA STOWARZYSZEŃ I ORGANIZACJI POLSKICH AMERYKI ŁACIŃSKIEJ / USOPAL / JAN KOBYLAŃSKI / PREZES / MGR WITOLD PTASZNIK / SEKRETARZ GENERALNY / LESZEK BIŁYK / WICEPREZES / 21.11.1995 KURTYBA, BRAZYLIA”. Na rewersie napis: „BACARIZA” i próba srebra 916/082.
258. Talerz okrągły ze srebrnej blachy
- XX wiek
- srebro
- 34 cm; wysokość 3,5 cm
Na obwodzie ozdobny, repusowany szlaczek, na dnie talerza grawerowany kwadrat z konturem Ameryki Południowej, tarcza herbowa z Or-łem w Koronie i napisem: „USOPAŁ”. Obok po lewej i po prawej stronie geometryczny grawerunek. Poniżej napis: „DLA EKSCELENCJI PRAEZYDENTA RP / LECHA WAŁĘSY / NA PAMIĄTKĘ / I KONGRESU POLONII AMERYKI ŁACIŃSKIEJ / ARGENTYNA - URUGWAJ 93 I / UTWORZENIE UNII STOWARZYSZEŃ I ORGANIZACJI / POLSKICH AMERYKI ŁACIŃSKIEJ / PREZES JAN KOBYLAŃSKI”. Na rewersie wytwórcy: „BACARIZA” i próba srebra 916/082
259. Taca owalna z blachy stalowej
- XX wiek
- blacha stalowa, posrebrzana
- 33 x 41,5 x 1,8 cm
Taca owalna z blachy stalowej, posrebrzana. Na spodzie tacy wygrawerowany napis: „DLA EKSCELENCJI PREZYDENTA RP / NAGODY POKOJOWEJ NOBLA LECHA WALESY / JAKO DOWÓD BEZWARUNKOWEGO POPARCIA DLA JEGO HISTORYCZNEJ DZIAŁALNOŚCI, W UZYSKANIU WOLNOŚCI I DEMOKRACJI PRZEZ NASZĄ OJCZYZNĘ / ZWIĄZEK POLAKÓW W ARGENTYNIE, URUGWAJU I PARAGWAJU / LUTY 1992 / KONSUL JAN KOBYLAŃSKI / PREZES / LEOPOLD BILOZUR JAN BIELES JAN STACHNIK Z. MICHALSKI”. Na spłaszczonym kołnierzu tacy, trybowany ornament z kłosami i winogronami. W czterech medalionach grawerowane główki anioł-ków.
260. Taca okrągła ze srebrnej, trybowanej blachy
- XX wiek
- srebro
- 35 cm; wysokość 6,5 cm
Środek tacy w kształcie plecionki, na dnie kwiatek o pięciu płatkach, z jednej strony przyklejona blaszka srebrna z grawerowanym napisem: „PANU PREZYDENTOWI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ / LECHOWI WAŁĘSIE/ NA PAMIĄTKĘ HISTORYCZNEJ WIZYTY W ZWIĄZKU / POLAKÓW W ARGENTYNIE W DNIU 22 LUTEGO 1995 R. / OD POLONII / JAN KOBYLAŃSKI / PREZES / JAN BIELES / SEKRETARZ / LEOPOLD BILOZUR / PREZES KOMBATANTÓW.” Na obwodzie talerza repusowane owoce: jabłka, śliwki, wiśnie, gruszki, winogrona, granaty. Obwód tacy wygięty, na nim próba srebra 800 i pieczęć wytwórcy w kształcie kwiatka. Taca od spodu ma przylutowane trzy ozdobne odlewne nóżki.
261. Tacka z blachy miedzianej, posrebrzana
- XX wiek - 1989 rok
- blacha miedziana, srebro
- 22 x 38 x 1,5 cm
Taca z blachy miedzianej, posrebrzana, prostokątna, z pofalowanymi wgłębieniami na obwodzie, z refusowanym otokiem. Na spodzie tacki grawero-wany napis: „PREMIO EDITORIAL LOS ANDES 1989 / AREA HOMBRE DEL AUO INTERNACIONAL / AL SR. LECH WALESA / SANTIAGO DE CHILE / NOVEMBRE DE 1989”.
262. Tacka okrągła, srebrna z pofalowanymi brzegami
- XX wiek
- srebro
- 25 cm, wysokość 1,7cm
Tacka okrągła, srebrna z pofalowanymi brzegami, ozdobiona kuleczkami na otoku. Na spodzie tacki grawerowany napis: „WITH BEST WISHES / TO PRESIDENT OF POLAND / H. E. MR LECH WALESA / C II / CONFEDERATION OF INDIAN INDUSTRY.” Na rewersie tłoczony napis: „(SILVER)”.
263. Talerzyk srebrny
- XX wiek, Turcja
- srebro
- 22 cm; wysokość 1,5 cm
Talerzyk srebrny, na kołnierzu okrągły, grawerowany ornament i napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”. Na dnie talerzyka napis grawerowany: „MUHTEREM CUMHURBASKANI / ULKEMIZE HOSGELDINIZ / TURKIYE - POLONIA DOSTLUK DERNEGI / 18-21 TEMUMUZ 1994 / ANKARA - ISTAMBUL.” Poniżej próba srebra „900” i „E69”.
264. Talerzyk srebrny, przedstawiający ptaka z kwitnącą gałązką
- srebro
- 21,8 cm; wysokość 1,8 cm
Talerzyk srebrny, z repusowanym przedstawieniem stylizowanego ptaka z kwitnącą gałązką, umieszczoną na puncowanym, matowym tle, ograniczonym otokiem z kuleczkami. Na gładkim kołnierzyku talerzyka grawerowany napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”. Na awersie próba srebra „830”.
265. Talerz srebrny
- 1992 rok
- srebro
Na dnie okrągłym, puncowanym rysunek na ostro matowym tle, przedstawia w środku umieszczoną tarczę z wypukłym gołębiem z gałązką i datą wklę-słą: „1960”. Wokół na 3/4 przestrzeni obramienie z liści. Na kołnierzu grawerowany napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”, a powyżej: „KYNPOZ 1992”. Na awersie próba srebra „830”.
266. Dzbanek srebrny
- XX wiek
- srebro
- wysokość 20 cm
Dzbanek o dolnej partii szyjki i brzuścu trybowanym w wydłużone, faliste, pionowe bruzdy, o szerokim wlewie, ze zgrubiałą krawędzią. Górna część szyjki gładka, ucho wąskie, wystające powyżej krawędzi w lewo, ze zgrubieniem w górnej części. Cokolik niski, gładki, na denku sygnatura oraz wy-grawerowany napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”.
267. Piórnik na biurko
- XX wiek - 1990
- srebro
- 10,5 x 22,5 x 29 cm
Piórnik na biurko, wsparty na czterech nóżkach, na owalnym zarysie. Wgłębienie na narzędzia pisarskie podzielone jest na trzy pola: środkowe w kształ-cie nieregularnego trapezu, w środku wygrawerowany ornament rośliny. Powyżej pole prostokątne, z motywem traw splecionych w leżącą ósemkę. Po-wyżej prostokątne wieczko, pojemnik na piasek, na nim w prostokątnym obramieniu motyw plecionej wstęgi, wewnątrz pojemnik w kształcie walca. Pola boczne, nieregularne, na nich przechodzące na boki piórnika po dwa rozwarte kielichy kwiatowe. Poniżej grawerowany napis: „1898 - 1923”, wykończone w motyw ozdobnej skóry. Powyżej okrągłe pojemniki na kałamarz, na ich większym koncentrycznym kręgu, wyraźnie wypukłe kie-lichy kwiatowe. Na bokach motyw wstęg. Na spodzie próba „545” i sygnatura w trójkącie Orzeł Carski, powyżej napis: „VERIT / N.B.V”. Na wieczku pojemnika na piasek, przymocowana wtórnie plakietka mosiężna z wygrawerowanym napisem: „LECHOWI WAŁĘSIE”.
268. Kalendarz Aztecki
- z 15.08.1996 Meksyk
- srebro, tworzywo sztuczne
- 35,5, x 32 cm
Pomniejszenie kopii, kamiennego kalendarza Azteckiego z Amerykańskiego Muzeum Historii Naturalnej. Na nieregularnym fragmencie imitują-cym skałę bazaltową, nałożone koncentryczne kręgi ozdobione twarzami i ornamentami indiańskimi. W centralnym kręgu twarz z wysuniętym językiem, dalej głowy zwierząt stylizowane wskazówki co 450. Na dole dwie twarze Indian, widoczne z profilu, zwrócone ku sobie, głowy ozdobione pióropu-szami. Z lewej strony tabliczka mosiężna z wygrawerowanym napisem: „LECHOWI WAŁĘSIE”. Na boku napis: „D’ANGENTA INTERNATIONAL S.A MEXICO”. Wnętrze obydwu wypełnione tworzywem sztucznym, otwór do zawieszania, kartka z nazwą firmy.
269. Bibelot przypominający delfina
- druga połowa XX wieku
- srebro, bursztyn
- 4 x 16,4 x 3 cm
Stylizowany kształt delfina, ogon ze srebrnej blachy, głowa z części bursztynu, w którym z jednej strony jest otwór, obok odprysk z wyrytym krzy-żykiem. Pysk ze spłaszczonej kuli do której dołączony jest fragment srebrnej blachy w kształcie ostrego rogu.
270. Miniatura samochodu osobowego, przypominającego typ nadwozia fast - back
- druga połowa XX wieku
- srebro
- 8 x 3,2 x 4,8 cm
Miniatura samochodu osobowego, przypominającego typ nadwozia fast - back z lat 30-tych XX wieku, zamkniętego, dwu drzwiowego, ze ścia-ną zawierającą okno i z podnoszoną klapa bagażnika. Na podwoziu, wybita próba „925”. Na dachu wygrawerowany napis „LECHOWI WAŁĘSIE”.
271. Miniatura samochodu osobowego, o nadwoziu typu kabriolet
- druga połowa XX wieku
- srebro
- 5,5 x 4,5 x 2,7 cm
Miniatura samochodu osobowego o nadwoziu typu kabriolet, z nakładanym dachem, otwartym od przodu, z kołami bez ogumienia, dwuosobowy. Na podwoziu wybita próba „925”. Na dachu wygrawerowany napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”.
272. Srebrne usta - nagroda
- 4 ćw. XX wieku, Polska
- srebro
- 5 x 2,4 (6) cm; pudełko 8,8, x 8,2 x 2 cm
Półotwarte usta, wykonane ze srebra, w prawej części z dołączoną na zewnątrz cyfrą „3”, wykonaną z taśmy srebrnej. Do górnej części przyłączona fa-lowana szpila. Pudełko plastykowe w kolorze granatowym, wewnątrz wieko wyłożone białą tkaniną. Poduszka wyłożona granatową tkaniną, do której przymocowano plakietkę mosiężną z napisem: „LECHOWI WAŁĘSIE”.
273. Pudełko
- 4 ćw. XX wieku, Niemcy
- drewno i srebro
- 18,6 x 10,2 x 3 cm
Prostokątne drewniane pudełko pokryte srebrem, na wieku i w częściach bocznych. Z przegrodą w środku. Na wieku w lewym dolnym rogu, wygrawerowany napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”, w prawym dolnym rogu napis: „ALEMANIA / EXPO ‘92 SEVILLA”, znak expo poniżej, na srebr-nym obramieniu EB 925.
274. Talerz w gablocie
- 4 ćw. XX wieku, New York
- srebro, drewno i szkło
- 13,5 cm; gablota 33,5 x 26 x 6 cm
W drewnianej gablocie z przeszklonym czołem na wyłożonym czerwonym aksamicie, umieszczono głęboki talerz. Na lustrze umieszczono herb USA, od zewnętrznej strony kryzy, ornament astragalu. Później przymocowana tabliczka srebrna, ze ściętymi wklęsło rogami, na niej napis grawerowany: „PRESIDENT LECH WALESA / OCTOBER 22-1994 / BEST WISHES FROM THE CITIZENS OF / BUFFALO & ERIE COUNTY. NEW YORK / JACK QUINN, M.C. 30TH DISTRICT OF N.Y”. Na odwrocie blaszka do zawieszania i nalepka firmy z napisem „THE GENESE PICTURE FRAME Co. 1428 PEORL STREET / BUFFALO, NEW YORK 14202 / 716 - 854 - 6295”.
275. Talerzyk
- 4 ćw. XX wieku
- srebro tłoczone
- 12 cm; głęboki 1,9 cm
Talerzyk głęboki, tłoczony. Lustro w centrum lekko wypukłe, na nim przy brzegu dwie koncentryczne księgi, oraz wybite znaki: pysk kota, lew z profilu oraz monogram: „C.G.V.”. Grawerowany nieczytelny podpis i napis: „LECHOWI WAŁĘSIE”. Pudełko drewniane, obklejone imitacją w kolorze grana-towym wewnątrz, wieko obleczone białym jedwabiem, a na nim napis: „WITHR / BEST WISHES FROM”.
276. Plakietka z herbem Pakistanu
- 4 ćw. XX wieku
- mosiądz, srebro i tworzywo sztuczne
- 24,8 x 19,8 x 9 cm; pudełko 30,5 x 25,5, x 4,5 cm
Na płycie prostokątnej z tworzywa sztucznego umieszczona plakietka mosiężna. Na plakiecie herb Pakistanu: w tarczy wypełnionej ciemno-zielonym tworzywem sztucznym aplikowany wieniec liści, w nim skrzyżowane szable, między nimi półksiężyc i pięcioramienna gwiaz-da. Powyżej pas wypełniony tworzywem w kolorze czerwonym. Na nim aplikowane cztery gwiazdy pięcioramienne, poniżej herbu wstęga z napisem „PRESENTED BY / CHIEF OF THE ARMY STAFF / PAKISTAN ARMY”. Na odwrocie podpórka z tworzywa do zawieszania i nalepka ze znakiem firmy i napisem: „IRSS CO / INTERNATIONAL / 9, ASKARIPLAZ A. / 260, KASHMIR ROAD / RAWALPINDILANTT. PH: 581618”. Pudełko drewniane, wewnątrz oklejane gąbką, wieczko z białego płótna, a środek oklejony czerwonym aksamitem, od zewnątrz zielonym.
277. Medal ceramiczny z popiersiem Wincentego Panka
- druga połowa XX wieku
- 7,5 cm; pudełko 12,5 x 12,5 x 3 cm
Medal okrągły z przedstawieniem popiersia Wincentego Panka, na awersie z napisem „WINCENTY PANEK”. Po obu stronach głowy, wzdłuż krawę-dzi znajdują się daty „1870”, „1945”. Na rewersie sylweta kościoła polskiego w Köbanja, od strony dzwonnicy, napis: „KOŚCIÓŁ POLSKI KOBANJA”. Wzdłuż krawędzi pudełko oklejane zielonym tworzywem sztucznym, wewnątrz wyklejane białym sztucznym jedwabiem i białym aksami-tem z przymocowaną mosiężną plakietką z napisem: „LECHOWI WAŁĘSIE”.
278. Talerz
- 4 ćw. XX wieku, przed 1997, Azja
- stal
- 28 cm
Talerz płaski, kołnierz wypełniony granatową emalią i polichromowany na złoto ornamentami roślinnymi, oraz dwoma po bokach symetrycznie rozmiesz-czonymi, stylizowanymi ptakami o bogatych ogonach. W lustro wklejona płytka, wokół niej meander, u góry herb państwowy podzielony poziomo na dwa pola. W dolnej części na białym tle głowa tygrysa z profilu, zwrócona w lewo, oraz data 1905. W górnej części na czerwonym polu w złote po-przeczne pasy trzy rozwarte księgi z chińskimi literami. Poniżej herbu napisy chińskie i angielskie: „THE HONORABLE LECH WALESA / 1997”. Pudełko obklejane na zewnątrz ciemnogranatowym aksamitem, wewnątrz wieczka biały kredowy papier i czerwony materiał. Do talerza dołączone drewniane podpórki, rozchylone na zawiasach. Całe pudełko zamykane na zamek mosiężny.
279. Talerz płytki
- Azja
- stal, aluminium, złocenie i posrebrzanie
- talerza 27,5 cm; lustra 16,5 cm; wysokość 2,5 cm;
- pudełko 30 x 30 x 6 cm
Stalowy płytki talerz, na lustrze naklejona aluminiowa, okrągła płytka z czarną inskrypcją w języku azjatycki i angielskim: „THE HONORABLE LECH WALESA / 1997.5.23”. Obwiedziony geometryczną bordiurą. Kryza gładka, brzeg emaliowany na granatowo, pokryty stylizo-waną wicią roślinną, posrebrzaną. Od zewnątrz pokryty warstwą aluminiową. Na lustrze u góry przymocowany, pozłacany herb aluminiowy, podzielony na dwa poziome pola. Górne poprzecznie zakreskowane z trzema otwartymi księgami z napisami, dolne szersze z głową tygrysa i datą „1905”. Talerz w tekturowym futerale wyłożony z zewnątrz sztucznym materiałem, koloru granatowego, a wewnątrz czerwonym aksamitem.
280. Plakieta
- 1994 rok, Turcja
- mosiądz, brąz, aluminium
- plakieta 22,5 x 17 cm; 27 x 21 cm
Mosiężna plakieta, z umieszczonym w centrum czerwonym znakiem, w kształcie pieczątki, w jego centrum stylizowana turecka flaga, herb Królestwa Polskiego z okresu caratu i turecka inskrypcja. Wokół napis: „PIECZECAMINI STRACYI KOLONII POLSKIEJ. ADAM POLA”. Poza obrzeżami znaku, u góry data „1842 - 1992”, u dołu napis: „POLONEZKOYO”. Plakieta wykonana w technice laserowej, stylizowaną bordiurą i napi-sem: „PREZYDENT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ/ SZANOWNY PAN LECH WAŁĘSA / Z OKAZJI WIZYTY W POLONEZKOY (ADAMPOLU) / Z SERDECZNYM PODZIĘKOWANIEM / WÓJT ADAM POLA / FRYDERYK NOWICKI / ADAM POLA, DNIA 1994 - 07 - 21”. Do plakiety u góry przymocowany, bity w brązie medal z wypukłym reliefem, w jego centrum profil popiersia mężczyzny, oto-czony gwiazdkami i roślinną wicią. Obrzeże karbowane. Plakieta oprawiona tłoczoną aluminiową ramką i tekturką okrytą czarnym aksamitem z podpór-ką. Całość w futerale wyłożonym czerwonym aksamitem i białym jedwabiem.
281. Plakieta srebrna
- 4 ćw XX wieku, Brazylia
- srebro
- 10,1 x 15,1 cm
Plakieta srebrna, prostokątna, metalowa z błyszczącymi brzegami. Na plakiecie grawerowany napis: „A LECH WALESA, OPERARIO DA / PA E DA LIBERDADE / HOMMENAGEM DO / PARTIDO GRABALHISTA BRASILEIRO / ROBERT JEFFERSON / PRESIDENTE P B - RJ / RIO DE JANEIRO, 8 DE ABRIL DE 1997”. Pudełko wybite czarną tkaniną, na wieczku wewnątrz napis: „KANTER”.
282. Plakieta przedstawiająca alegorię Normandii
- autor: Raymound Delamawe
- 1994 rok, Francja
- mosiądz
- 19,5 x 11,5 x 0,6 cm
U góry napis: „MARE TRANSIVITA”, po lewej stronie postać Świętego Michała Anioła, walczącego ze smokiem, pod napisem dwóch rycerzy na ko-niach, w prawym górnym rogu wić roślinna z kobiecą postacią. Łódź Wikingów, pod nią dwie postacie kobiece trzymające modele kościołów w Caen, w Rouen. Pod modelem z Rouen, z prawej strony trzy postacie męskie: odlewnika w zbroi, producenta fajansu, sukiennika z rozwiniętym płótnem i podpis: „DINANDIERS, FAIENCIERS, DRAPIERS”. Pod napisem lew trzymający herb, na cokoliku podpis: „RAJMOND DELAMARRE”. W lewym dolnym rogu siedząca postać półnagiej kobiety z leżącą u jej stóp łanią i siedzącym amorem, przy kobiecie znajduje się prostokątny herb. Na re-wersie grawerowany napis, poczerniony: „LECH WALESA / PRESIDENT DE POLOGNE / PRIX NOBEL DE LA PAIX / CITOYEN D’HONNEUR / DE / MOULT / 1994”. Plakietka w futerale oklejona sztucznym tworzywem bordowym, w środku pokrywa wyłożona białym, sztucz-nym jedwabiem, z napisem: „BRUNEAUX GRAVEURS / 82 - 84 BOL. LECLEVC 14000 CAEN /
OK, mogę wziąć po 2 zeta za kilo. Reflektuje Pan, Panie Prezydencie?
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu