Wpis z mikrobloga

mirki czy miał ktoś z was taką sytuację, że kurier obciążył was dodatkową opłatą?
wysyłałem dużą paczkę (70zł) 130x80x20 cm , a po weryfikacji (po 10 dniach) dostaję info od @KurJerzy , że paczka miała 128x80x25 cm co jest nieprawdą, bo miała 18cm (nie 25), zresztą mogę załatwić drugie takie samo i im zdjęcie zrobić, że ma 18 cm,
i doliczyli mi 87zł przecież to jest kpina jakaś
dodatkowo napisali, że kurier naliczył dodatkową opłatę 7.5% a ściągają ze mnie ponad drugie tyle
mam jakąś szanse na odwołanie?

• 12
@Wilier: Jako kurier miałem takie sytuacje, że źle obliczyłem cenę netto to dopłącałem z własnej kieszeni ewentualnie a często klient oddawał, ale to były kwoty rzędu 5-10zł. Nigdy nie spotkałem się z niedopłatą 87zł o.O
Ewidentnie walą w #!$%@? i olej ich po prostu :)
@Wilier: Pisz do UOKiK :)
Szkoda, że przed wysyłką nie zrobiłeś zdjęcia paczki z wymiarami, no ale mało osób tak robi niestety :<
Zawsze też możesz poprosić odbiorę niech zrobi zdjęcia wymiarów paczki (tak żeby był widoczny list przewozowy).
@Wilier: Poczytaj ich regulamin może, ale moim zdaniem takie coś nie jest zgodne z prawem i jeśli kurier odebrał paczkę i dał list przewozowy, to Ciebie już nic nie powinno obchodzić. To on nie sprawdził i ewentualne konsekwencje powinny spaść na niego. To wygląda trochę jak naciąganie i wymuszanie.
@Wilier: Weryfikacja przesyłek jest robiona na upsowskiej sortowni, mają tam jakąś maszynę, która wszystko mierzy/waży. Tutaj paczka ma równo 330cm (długość+2xszerokość+2xwysokość), więc to granica, przy której doliczają dopłatę za dużą paczkę. Te 7,5% to tzw dopłata paliwowa, którą dolicza się do każdej przesyłki. Olałbym to na Twoim miejscu.