Wpis z mikrobloga

#eu4 #europauniversalis

Idzie ktoś w Humanizm? Bo generalnie z administracyjnych jest jeden must-have i jest to Innovative (i to głównie z powodu decay AT i NT). Zastanawia mnie natomiast ile sensu jest w pozostałych.

Economic tak z grubsza gówno daje, bo chyba tylko Francja jest w stanie ujechać na taxach i produkcji, reszta krajów musi się oprzeć na handlu.

Administrative jest spoko dla merców i jak podbijamy jak #!$%@?, ale prawda jest taka, że jak są to podboje na wschód od Francji i HRE, to płacimy i tak bardzo mało i sensu nie ma. A w Europie można robić diploannex, co wyjdzie taniej (i łatwiej zwasalizować niż zrobić full annexa). Np. Polską zwasalizować Brandenburg i mieć super puppeta do zjadania reszty HRE.

Religijne mają fajne bony do stabilności, oprócz tego nie trzeba się martwić konwersjami i dochodzi casus beli. Tylko pytanie czy nie ma czasem nic lepszego.

Expansion dobre dla Rosji i GB, dla reszty kupa.

Jakie macie spostrzeżenia na ten temat?
  • 29
  • Odpowiedz
@Khaine: w Humanizm idę jedynie gdy aspiruję na granie gigantycznym państwem, economic zawsze ordami (żeby zreformować rząd) i czasami dużymi krajami z wysokimi przychodami z podatków i produkcji. Administrative nigdy. Religijne gdy nie biorę Humanistycznych (albo gdy gram kalwinistami). Expansion krajami gdzie nie opłaca się napieprzać kolonizatorów jak #!$%@? (aktualnie przydatne grając krajami dalekowschodnimi)
  • Odpowiedz
@AlmostDivine: Dużo. Ale nie jestem w stanie powiedzieć ile ( ͡º ͜ʖ͡º)

@omnomdile: Akurat EU szybko idzie, bo dużo się robi przewijki na maksymalnym tempie czasu. To nie ciągnąca się jak guma w gaciach Cywilizacja.
  • Odpowiedz
@AlmostDivine: Cały czas czekam na jakąś złotą albo inną edycję, która będzie miała bazowo wszystkie ficzery, bo nie chce mi się płacić po 40 razy za to samo (i przepłacać przy tym motzno). No chyba, że jest już coś takiego, to daj linka.
  • Odpowiedz
Idzie ktoś w Humanizm? Bo generalnie z administracyjnych jest jeden must-have i jest to Innovative (i to głównie z powodu decay AT i NT). Zastanawia mnie natomiast ile sensu jest w pozostałych.

@Khaine: Bardzo dobra idea. Przy połączeniu z niektórymi ideami państw sprawia, że religia nie ma znaczenia. Np. grając Rzeczpospolitą z jej narodowymi ideami i reformacją religia nie miała żadnego znaczenia. Przy Rzeczpospolitej jest coś co warto wziąć jako
  • Odpowiedz
@AlmostDivine: No i właśnie dlatego czekam na jakąś ostateczną Golden edycję. Niech kosztuje ze 120 zł, ale niech będzie jedna. Bo DLC od Paradoxu kosztują krocie jak na nasze polskie warunki. I jak widzę AoW za 50 zł to prycham i mówię "nope, jeszcze nie teraz". Jakbym kupował po kolei wszystkie DLC to bym chyba z 300 złota wywalił.
  • Odpowiedz
@aryss: Parę dych u Paradoxu zamieni się w niezbyt długim czasie w parę set zł. Gdyby to było naprawdę parę dych to bym się tyle nie ociągał. Ale przecież widzę ile wprowadzają te DLC i ile kosztują przy tym. A nie lubię grać w produkcje "niekompletne".

@LibertyPrime: Akurat dyplomatyczne rzadko biorę. Głównie Exploration, może Influence. Reszty mi się raczej nie zdarza. No a militarne to jest must have
  • Odpowiedz
A nie lubię grać w produkcje "niekompletne"

@Khaine: a grasz w pirata ktory zawsze jest do tylu. Zakup nowego Duzego DLC to jest ~40-60zl raz na 4-5 miesiecy. Zakup podstawki + zalegle duze DLC to moze 70 zl. I co bedziesz czekal teraz do wyjscia EU5 na wersje z wszystkimi dodatkami , tlumaczac sie ze wtedy kupisz ? Serio Paradox jest firma ktora naprawde ma wzorwe podejscie do klienta i
  • Odpowiedz
@aryss: Zakup podstawki + zaległe duże DLC to stówa. Do tego dochodzi obecne czyli Art of War. Już 150 zł. Za miesiąc pewnie wyjdzie El Dorado. Już 200 zł. I tak generalnie jest cały czas od premiery podstawki. Pomyliłem się w sumie. Nie wydałbym 300 zł. Bliżej koło 400-500 jakbym kupował każde DLC i podstawkę osobno. No #!$%@?, faktycznie parę dyszek!
  • Odpowiedz
@Khaine: kłamiesz z tym kosztem wmawiając sobie że to dużo większy wydatek niż naprawdę, EU4 i DLC do niego non stop się przewijają na przecenach, przykład z brzegu to nuuvem który to portal jakbyś coś więcej przeglądał tag #europauniversalis niż spamując swoimi żalami przewijał się wielokrotnie. Wystarczy popolować chwile i mozna zgarnąć w naprawde sensownych kwotach.

No chyba że faktycznie chcesz kupować każdy spritepack tudzież themy muzyczne to
  • Odpowiedz